Agonija Hrvata

U ratu smo ostali na svome, a sada nas tjeraju kanalizacijom

mirko
Frano Matić
02.01.2012.
u 12:36

Kanalizacija se sliva na hrvatske njive, plavi i uništava cestu. Obitelji će se morati iseliti ako se uskoro ništa ne poduzme

“Preživjeli smo sve ratne strahote i nismo napuštali svoju kuću i selo u onim najtežim trenucima. A evo sada nažalost tjeraju nas kanalizacijom koju su nam usmjerili do same kuće i od koje se više ne može živjeti.

Nova prometnica

Morat ću sa obitelji iseliti ako se ništa ne poduzme. Već godinama se trujemo tom kanalizacijom koja je već uništila i cestu te izaziva i klizišta. Godinama se žalim na brojne adrese i općinske institucije u Kaknju ali eto nema nikakvog pomaka. A ovi koji su uradili tu divlju kanalizaciju čak su od Općine Kakanj i ZE-DO županije nagrađeni i novom asfaltnom prometnicom. Ovo je pakao i ne znam dokle ćemo više izdržati.“- izbezumljenim glasom nam govori Mirko Kalfič u selu Crnač u kakanjskoj općini u kojem su ionako malobrojni Hrvati izloženi neviđenom urbicidu zbog kojeg planiraju i na iseljavanje sa svojih imanja i kuća. Trideset i četiri bošnjačke obitelji iz gornjeg dijela sela Crnač, poznatiji kao Mahala, prije nekoliko je godina onako na divlje bez ikakvog projekta i plana svoju kanalizaciju sprovelo u hrvatske njive i to bez pitanja i suglasnosti vlasnika zemljišta. Sva ta ogromna kanalizacija slijeva se nizbrdo, niz te hrvatske njive i sve do kuće Mirka Kalfića u donjem dijelu sela.

“Već pet godina se borim protiv ovoga i žalim se na sve strane ali nitko ništa konkretno ne poduzima. Ovo je pravi potok kanalizacije koja nam plavi i uništava cestu iznad same kuće pa nam je to još jedan veliki problem. A ta kanalizacija je prosto natopila njivu iznad naše kuće pa je to sada ustvari jedno veliko jezero kanalizacije od kojeg se ne može disati ni u ove zimske dane kada je sve prekrio snijeg. A na proljeće i ljeto uopće ne možemo biti ispred kuće od tog smrada i svih tih insekata i životinja koje izlaze iz kanalizacije koja je već prouzročila i nekoliko manjih klizišta. Da stvar bude još gora i žalosnija Općina Kakanj i ZE-DO županija su nagradili te kuće i obitelji koje su nam ovo uradile tako što su im dali 140 tisuća KM za izgradnju nove ceste. A cesta pokraj naših kuća propada i jedva se krećemo. A sve zbog te kanalizacije. Očajni smo i priseljeni smo na iseljavanje. Ovo je žalosno.“-ponavlja Mirko dok obilazimo cijelo područje na kojem su bošnjačke obitelji onako na divlje izveli svoju kanalizaciju preko hrvatske zemlje do kuće Mirka Kalfića.

Brojni dopisi

Kako bi ukazao na ovaj problem Mirko već godinama piše brojne dopise i moli za rješavanje ovog problema jer strahuje od zaraze svoje obitelji. Stoga nam je i pokazao gomilu zamolbi i dopisa oko ovog problema kojeg Općina Kakanj još uvijek nije riješila.

“Žalosno je da sada u ovoj godini tj.u miru moram sa obitelji napuštati svoju kuću i selo i to na ovako podmukli način svojih susjeda a sve to uz blagoslov općinskih vlasti u Kaknju. Primoran sam sa suprugom i djecom ići pred zgradu OHR-a i drugih međunarodnih institucija jer nam se onemogućuje normalan život. Naše strpljenje je pri kraju i ako treba štrajkat ćemo glađu kako bi se ukazalo na to sporo ili točnije nikakvo rješavanje ovog problema koji je nama prava agonija. Evo vidite u ovom dopisu Općine Kakanj da su oni upoznati sa ovim problemom ali traže od mene da im dam imena tih ljudi koji su radili tu divlju kanalizaciju. Pa to je valjda posao nadležnih inspekcija i policije a ne da ja moram još pisati i imena onih koji su ovo podmuklo odradili“-ističe Mirko te još jednom moli sve one koji mogu da riješe ovu agoniju s kanalizacijom.

O problemu obitelji Kalfić za komentar smo zamolili i predstavnike lokalne vlasti u Kaknju tj.nadležnih inspekcija. No, nitko javno nije želio govoriti o toj nepravdi koja je učinjena obitelji Mirka Kalfića pa su nam savjetovali da o svemu porazgovaramo sa načelnikom Općine Kakanj. A obitelji Kalfić svaki je dan kao prava noćna mora.

Komentara 1

CA
Carolija
00:41 03.01.2012.

Bas se cudim da braca muslimani to rade nemogu da vjerujem da nisu Srbi ti iz gornjeg sela

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?