Čitluk

U prvoj zoni 60 KM, drugoj 40 KM, a u trećoj 15 KM godišnje

OVCITLUK
Mile Pavlović
03.04.2012.
u 10:02

Plaćanje pristojbe je po ležaju, a utvrđene su i granice triju zona za smještajne objekte

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk, uz ostalo, prihvaćena je i odluka o naplati posebnog komunalnog doprinosa – ekološke pristojbe, koja se počela primjenjivati od 1. travnja ove godine.

Nema riješen sustav

Tu odluku bilo je nužno donijeti zbog činjenice da općina Čitluk, kao jedno od poznatijih turističkih odredišta u BiH, nema do kraja riješen kanalizacijski sustav odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, poglavito u naseljenim mjestima Međugorje i Bijakovići gdje se pružaju hodočasničke usluge smještaja gostiju. Treba reći da je takva odluka bila donesena u srpnju prošle godine, ali se zbog nedostatka županijskih zakona nije mogla primjenjivati. Stoga su obavljeni konstruktivni razgovori s predstavnicima MZ s kojima je usuglašeno da se novom odlukom utvrdi da se ekološka pristojba plaća paušalno po zonama u kojima se nalaze smještajni objekti. Tako će ekološka pristojba u prvoj najatraktivnijoj zoni iznositi 60 KM, u drugoj 40 KM, a u trećoj 15 KM godišnje po ležaju. Tom odlukom, također su točno utvrđene i granice triju zona za smještajne objekte po naseljima i lokacijama. Poseban komunalni doprinos (ekološka pristojba) plaćat će se za noćenje osoba starijih od 12 godina, a obveznici uplate tog doprinosa su: pravne i fizičke osobe - vlasnici ili korisnici objekata koji se bave pružanjem usluga smještaja gostiju bilo da im je pružanje tih usluga glavna ili dodatna djelatnost, zatim inozemni vlasnici objekata ili stanova u slučaju da iste koriste osobe bez njihove nazočnosti ili osobe koje se zateknu u takvim objektima, te humanitarne i vjerske organizacije koje pružaju usluge smještaja (izuzev smještaja vjerskih službenika koje angažiraju župni uredi) koje djeluju na području općine Čitluk.

Tom odlukom je precizirano da se sredstva prikupljena od komunalnog doprinosa - ekološke pristojbe, mogu trošiti isključivo za: izgradnju i održavanje sustava odvodnjavanja i prečišćavanja otpadnih voda, unaprjeđenje stanja okoliša, očuvanje i obnavljanje kulturnih i estetskih vrijednosti krajolika i kulturnih dobara te održavanje javnih površina. Nadzor nad provođenjem te odluke vršit će Odjel inspekcijskih poslova općine Čitluk, ovlaštene osobe i komunalni redari. Kažimo i to da je na posljednjoj, 34. sjednici Vijeća, usvojena i odluka o utvrđivanju općinske komunalne naknade za istaknutu tvrtku i reklamu, kao i odluka kojom se područje kompleksa Gljivara u Međugorju utvrđuje kao lokacija od posebne namjene.

Zabrana gradnje

Odlukom je utvrđeno da se do donošenja novog Prostornog i detaljnog plana, na prostoru kompleksa Gljivara u Međugorju, zabranjuje svaka gradnja, te da se to područje koje se nalazi u blizini crkve sv. Jakova racionalno i svrsishodno iskoristi za najprikladniju namjenu. Vijećnici su jednoglasno usvojili odluku o usvajanju ostvarenja proračuna Općine Čitluk u 2011. u iznosu od 6.408.139, 51 KM, te odluku o utvrđivanju općinske komunalne naknade za istaknutu tvrtku i reklamu. Na sjednici je predsjednik Povjerenstva za davanje stručne ocjene za utvrđivanje urbanističko-tehničkih i drugih uvjeta Ilko Prusina prezentirao informacija o radu Povjerenstva, a Općinsko vijeće Čitluk je dalo i suglasnost na Statut Kulturno-informativnog centa Čitluk.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?