Denis Lasić

U proračun ćemo vratiti stavke koje su ranije postojale

lasic
Braco Selimović
11.11.2011.
u 11:35

Rebalansom proračuna ćemo financijski zatvoriti ovu godinu i probati ugasiti žarišta koja su trenutno aktualna

Nakon 400 dana HNŽ je dobio novu vladu. Razgovarali smo s prvim čovjekom ove vlade, Denisom Lasićem.

•Razgovaramo u Uredu predsjednika Vlade HNŽ-a. Kada ste obavili primopredaju dužnosti?

Primopredaja je bila jutros, prema dogovoru s bivšim premijerom Srećkom Borasom. Ističem kako je sve bilo korektno. Mislim da i to puno znači. Želimo zadržati korektan odnos. Prvi radni dan je posvećen medijima jer zanimanje javnosti za vlast u HNŽ-u je izuzetno. Nadam se da ćete me razumjeti da sam prvi radni dan, uglavnom, morao odgovarati na pitanja novinara. Nakon 400 i više dana građani s razlogom očekuju riječi novog premijera i zato novinari prvi dan imaju prednost u odnosu na ostale.

•Koliko znate o stanju u županiji, što Vas je dočekalo?

Znam da je situacija teška, ali ne želim ništa prejudicirati. U vrlo kratkom roku imat ćemo analizu postojećeg stanja, nakon koje ćemo poduzimati prve korake.

•Koji će biti prvi potez Vlade koju vodite?

Kao što sam rekao, naš prvi cilj je utvrditi činjenično stanje, te utvrditi najkvalitetnija rješenja za prevladavanje određenih poteškoća.

•Jeste li zadovoljni sastavom Vlade koju vodite?

Kroz pregovore s ostalim političkim strankama, upoznao sam članove Vlade i dobio uvjeravanja u njihovu spremnost na rad bez obzira iz koje stranke dolaze. Očekujem da ova Vlada prije svega bude timska vlada. Mislim da smo svi spremi raditi, da nemamo niti jednog razloga da se ne posvetimo poslu u cijelosti, što bi, u konačnici, trebalo polučiti dobar rezultat. Svjestan sam izazova koji me očekuju. U srijedu sam na Skupštini jasno rekao da ću s mojim kolegama biti tim koji će raditi danonoćno kako bismo napravili iskorak prema napretku ove županije. Težak nas posao očekuje, ali da nisam optimist i da nisam siguran da se može napraviti iskorak, ne bih se prihvatio ovoga posla.

•Mnogo se pričalo o širenju broja ministarstava u Vladi. Hoće li do toga doći?

Nema govora o tome. Možda nas mjere štednje dovedu do daljnje racionalizacije, tako da u ovom trenutku nema smisla razgovarati o nekim novim ministarstvima. Istina, ta opcija se spominjala u predizborno vrijeme kako bi se zadovoljili apetiti pojedinaca, ali ako bismo išli tom linijom, ne bi nam bilo dovoljno 50 ministarstava.

•Je li rano govoriti o proračunu za iduću godinu? Kakvi su planovi?

Rebalansom proračuna ćemo financijski zatvoriti ovu godinu i probati ugasiti žarišta koja su trenutno aktualna. Svakako, u idućem proračunu ćemo nastojati da se nađu stavke koje su potpuno iščeznule kroz proteklih nekoliko godina.

•Jedna od posljednjih odluka bivšeg ministra Esada Dželilovića je bila ukidanje sredstava iz proračuna Studentskom domu u Mostaru. Hoćete li i možete li ispraviti ovaj udar na studente?

Tek smo stupili na dužnost i zatražit ću od svih ministara cjelovita izvješća o njihovim resorima i nakon što detektiramo probleme u pojedinim resorima, bilo da je to prosvjeta ili gospodarstvo, mi ćemo kao Vlada sigurno znati na to kvalitetno odgovoriti. Svakako, želim dodati da će Sveučilište, Univerzitet i Studentski centar zauzimati još značajnije mjesto u proračunu, jer se radi o institucijama od velikog značenja za ovaj grad, pa i regiju.

•Što možete poručiti Sveučilištu u Mostaru i SKB-u Mostar?

Poručujem da od mene i nove Vlade mogu očekivati vrlo iskrenu i korektnu suradnju, te stalno nastojanje na poboljšanju ukupnog položaja ovih institucija. Podsjećam da nisam samo predsjednik Vlade nego i građanin Mostara i ove županije, te stoga probleme svojih sugrađana, ali i institucija bitnih za našu županiju i regiju, ne mogu zanemarivati. Stoga ću učiniti sve kako bismo pronašli najbolja rješenja za njihovo daljnje funkcioniranje.

•Ljudi puno očekuju od Vlade u veoma kratkom roku. Koliko je realno očekivati velike promjene odmah?

Nakon 400 dana iščekivanja, od Vlade se očekuje puno. Svjestan sam toga te ću se osobno založiti i to isto tražiti od kolega u Vladi, da se u što kraćem roku učine vidljivi pomaci, ali očekujem i od svih koji su posljednjih godinu dana imali ozbiljnih poteškoća da imaju razumijevanja. Stanje se ne može popraviti preko noći. Samo mogu reći da će se svaki dan raditi na njegovu popravljanju, što u konačnici mora donijeti rezultate.

•U prošloj vladi neki ministri mjesecima nisu dolazili na sjednice. Što ćete uraditi na tome planu?

Javnost mora znati još jednu činjenicu, koja je na određeni način limitirajući čimbenik meni kao predsjedniku Vlade. Naime, nemam ovlasti kao predsjednici vlada u nekim uređenijim društvima i ne mogu samostalno odlučivati o sankcijama za eventualne propuste ministara. Zbog toga inzistiram na timskom radu, koji predstavlja način za kvalitetno funkcioniranje u ovakvim uvjetima.

•Mogu li se uopće uvesti kazne ministrima za njihov nerad i nemar?

U međustranačkom sporazumu imamo dogovor da niti jedan ministar nije apsolutno zaštićen i svaki ministar koji ne bude radio svoj posao morat će napustiti dužnost. Na vrlo korektnim osnovama smo napravili međustranački dogovor gdje smo definirali i pravila ponašanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?