SIPA akcija

U pritvoru ostaje 5 osoba

SIPA
29.01.2013.
u 09:17

Mjesec će dana petorica uhićenih u akciji “Trebević” ostati u pritvoru

Akcija kodnog imena Trebević, koja je u ranim jutarnjim satima, u nedjelju, “pokosila” jedanaest osoba osumnjičenih za krađe i krijumčarenja skupocjenih vozila, u pritvoru je ostavila 5 uhićenih osoba, dok je preostalih 6 pušteno. Jučer smo u poslijepodnevnim satima kontaktirali Ured za odnose s javnošću trenutno najjače organizacije za borbu protiv organiziranog kriminala u FBiH SIPU gdje su nam potvrdili da u pritvoru ostaje 5 od 11 uhićenih osoba, a da za bilo što drugo kontaktiramo Tužiteljstvo. S obzirom da je ono sada nadležno za uhićene, kontaktirali smo i njihov Ured za odnose s javnošću gdje su nam potvrdili ovu informaciju.

Jednomjesečni pritvor

- Ono što možemo reći da je za 5 od 11 osoba određen pritvor u trajanju od mjesec dana. Sada su na redu istražne radnje i ispitivanja. O imenima ne možemo govoriti, kratko su nam obrazložili u Uredu za informiranje Tužiteljstva BiH. Ono što znamo jest da su uhićeni bili s područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine, od Sarajevo, preko Mostara, pa sve do Gruda. Pretresi su vršeni u automehaničarskim radnjama u naseljima Rodoč i Vrapčići, a sve oduzeto je prebačeno u krug zgrade SIPA-e. Radilo se o dva kamiona autodijelova i jedan Golf 5. Najviše posla za SIPU je bilo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje je 5 lokacija bilo predmet istrage službenika SIPA-e.

Masovne krađe

Pronađeno je pet sumnjivih vozila od kojih je jedno u voznom stanju, dok su preostala četiri u dijelovima. Osim vozila, u Sarajevu je pronađena krivotvorena dokumentacija za automobile, mobilni telefoni, dvije automatske puške i nešto streljiva. Prema nama dostupnim informacijama, SIPA se na ovu akciju odlučila zbog sve većeg jačanja automafije na području Bosne i Hercegovine o čemu mediji već odavno javljaju. Nedavno je izišao podatak da se dnevno u BiH ukradu tri vozila, a pronalaze ih u Crnoj Gori, Albaniji, Rusiji, Srbiji i na Kosovu. Policijske agencije ukazale su na gotovo dramatičan porast broja ukradenih vozila. Posljedica je to djelovanja organiziranih i opasnih grupa, opremljenih visokosofisticiranom opremom. Agencija Anadolija je izvjestila da se na osnovu zahtjeva europskih osiguravajućih kuća na prostorima Balkana potražuje čak 130.000 ukradenih vozila, a od toga samo u BiH više od 20.000. Prema dostupnim informacijama Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2012., od početka prošle godine do početka srpnja u BiH je ukradeno 607 automobila. To znači da se u BiH dnevno ukradu najmanje tri vozila. Samo na području Federacije BiH automafija je u prvom polugodištu 2012. godine u nepoznatom pravcu odvezla 526 vozila, što predstavlja rast od skoro 30 posto u odnosu na 2011. U nekim dijelovima FBiH broj ukradenih vozila porastao je i do 900 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?