Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

U ponedjeljak se traže tijela nestalih Hrvata u Bugojnu

Institut za nestale čeka nalog Tužiteljstva BiH kako bi provjerili saznanja da se u Vrbanji nalaze tri pougljena tijela
15. svibnja 2011. u 10:46 2 komentara 52 prikaza
Zupetnica
Foto: Arhiva VL

Od petka navečer policija osigurava lokaciju Livadine njive u bugojanskom naselju Vrbanja radi ekshumacije koja će se, prema riječima Sefira Baručije, glasnogovornika policijskog ravnatelja, obaviti u ponedjeljak. „Policija je zadužena osigurati lokaciju do dolaska Instituta za nestale osobe bez čijih predstavnika ekshumacija ne može početi”, kaže Baručija.

U udrugama proisteklim iz Domovinskog rata Bugojna potvrdili su nam kako su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH kontaktirali neke od obitelji nasilno odvedenih i nestalih Hrvata iz logora u Bugojnu te im kazali kako imaju saznanja da se u Vrbanji nalaze tri pougljena tijela. Također su kazali kako će tražiti od Tužiteljstva BiH izdavanje žurnog naloga za ekshumacije koje bi mogle početi već u ponedjeljak. “Ne znam ništa o ekshumaciji u Bugojnu”, izjavila je jučer za naš list Slavica Terzić, tužiteljica u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH. Podsjetimo, Handžić je krajem travnja sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom BiH o kojemu bi se Sud trebao izjasniti 18. svibnja.

Tekst sporazuma ključan je za nastavak istrage i procesuiranja odgovornih za zločine nad bugojanskim Hrvatima u proteklom ratu. Handžić je otkrio i gdje su tijela trojice od 20 nasilno odvedenih Hrvata Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša. Je li to Vrbanja, znat će se nakon ekshumacije.

  • gir111:

    Sve je odavno otkriveno i poznato samo nazalost na kraju ce ispasti Kadija te tuzi kadija ti sudi

  • Ljubomir Pavlovic:

    Pitam se zašto se već jednom taj bugojanski zločin ne otkrije. I dandanas se prebaciva stvar na neke lijeve. i ova sada istraživanja i istraživaći žele zataškati zločin. i ptice na grani znaju da u ratu bez Mlače se nije ... prikaži još! smjelo ništa uraditi i svaki put zaobilazite glavnog aktera tadašnjih događanja pa i ovaj put.