Uspjeli prosvjedi

U petak isplata poticaja u iznosu od 600.000 KM

Prosvjed
Ivan Kaleb
09.04.2013.
u 10:44

Prosvjednici su najavili da ako se ne ispoštuje dogovor, da će prosvjedovati u Širokom Brijegu

Prosvjed poljoprivrednika ZHŽ-a ispred županijskoga Ministarstva financija u Ljubuškom je urodio plodom. Iako u našim prilikama uvijek treba sačekati i vidjeti hoće li se dogovoreno provesti, treba vjerovati da će se ipak dana riječ i potpisano ispoštovati. U petak, 12. travnja isplatit će se poticaji za biljnu proizvodnju za 2012. godinu (oko 600.000 KM), a poticaji za životinjsku (animalnu) će se isplaćivati u dijelovima: pčelarska proizvodnja do 31. svibnja, za govedarstvo do 30. lipnja i za ostale životinjske proizvodnje do 31. srpnja 2013. godine.

Kamen spoticanja

Tako piše u sporazumu koji su jučer potpisali predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić i predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga ZHŽ-a Dobroslav Bukmir. No, do sporazuma se došlo tek nakon javnog prosvjeda zapadnohercegovačkih poljodjelaca. U 10 sati ispred zgrade u kojoj se nalaze županijsko Ministarstvo financija i županijski MUP okupilo se više od tisuću poljodjelaca nezadovoljnih odnosom vlasti prema njima i općenito tretmanom poljoprivredne proizvodnje u Zapadnohercegovačkoj županiji. Kamen spoticanja i velikog nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača su neisplaćeni poticaji za prošlu godinu i smanjena količina novca namijenjenog poljoprivredi u proračunu za 2013. godinu koji je usvojen prošli tjedan. Dok su prosvjednici stajali vani, odmah su u Ministarstvu financija počeli pregovori. Nakon gotovo sat vremena pojavio se njihov čelnik Dobroslav Bukmir i rekao da je postignut dogovor, no da se isplata poticaja neće moći obaviti prije petka zbog pravnih zapreka. Bukmir nije do kraja mogao objasniti što je sve dogovoreno zbog glasnog negodovanja i upadica pojedinaca koji su izražavali nevjericu da će se sporazum provesti te da će opet biti prevareni, ali i nezadovoljstvo financijskim i ukupnim stanjem u županiji. Tražili su da im se netko iz Vlade obrati. Bukmir se ponovno vratio u zgradu i nakon 20-ak minuta pred prosvjednike su izišli predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić i županijski ministri gospodarstva i financija Ivica Ćorić i Radoslav Luburić.

Zakonska narav

- Razlog zbog kojeg ne možemo isplatiti poticaje prije petk isključivo je formalno-zakonske naravi zato što se zakon o izvršenju proračuna može operativno primjenjivati tek nakon osam dana od objavljivanja. Objavljen je 4. travnja i poticaji biljne proizvodnje će biti isplaćeni 12. travnja, a ostatak će se isplatiti do konca srpnja. U ime Vlade mogu jamčiti da će to tako biti - rekao je premijer Zdenko Ćosić.

Nakon toga poljodjelci su se razišli, no poručili su ako se sporazum ne bude poštovao i u petak ne bude isplaćen prvi dio poticaja, ići će u Široki Brijeg i nastaviti prosvjedovati i tražiti svoja prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?