VLADINA UREDBA

U ovom mjesecu se povećavaju cijene struje u FBiH

Struja
Duško Mirković
05.07.2010.
u 09:40

Za potrošenih 100 kilovatsati struje potrošači će platiti 10 feninga plus PDV, za potrošenih 500 kilovatsati potrošač mora izdvojiti dodatnih 0,50 KM...

Vlada Federacije BiH donijela je uredbu prema kojoj se potrošačima električne energije uvodi dodatna naknada za obnovljive izvore električne energije, što u konačnici znači povećanje ukupnog iznosa na računima za struju.

Izvori energije i plaćanje

Riječ je, naime, o Uredbi o korištenju obnovljivih izvora električne energije i kogeneracije (OIEiK) kojom se, između ostaloga, uređuje način korištenja obnovljivih izvora energije i kogeneracijskih postrojenja (višenamjenskih postrojenja koji osim proizvodnje električne energije imaju i druge svrhe, nap.a.). Ova uredba propisuje i osnivanje posebnog operatora koji će, uz ostalo, raspolagati i spomenutom naknadom, koja će se u konačnici dodjeljivati u vidu poticaja za izgradnju postrojenja obnovljivih izvora energije kao što su mini hidrocentrale (do 10 MW instalirane snage), vjetroelektrane, i sl. Kako se navodi u uredbi osnivanje operatera ima za cilj uspostavljanje institucionalne strukture za operacionalizaciju sustava poticaja proizvodnje električne energije iz postrojenja OIEiK. Naplata spomenute naknade vjerojatno će započeti dospijećem računa za električnu energiju za srpanj. Ipak, iako se u konačnici radi o povećanju iznosa na računu za električnu energiju, valja kazati kako mali potrošači, odnosno kućanstva ne bi trebala značajno osjetiti novi namet jer se radi o relativno malim iznosima.

Novi nameti građanima

Naime, navedenom uredbom je propisano da naknada za OIEiK u kategoriji kupaca u naponskoj razini od 0,4 kV (kućanstva) iznosi 0,001 KM po potrošenom kilovatu električne energije plus PDV. Drugim riječima, za potrošenih 100 kilovatsati struje platit ćete 10 feninga plus porez na dodanu vrijednost (PDV), za potrošenih 500 kilovatasati potrošač mora izdvojiti dodatnih 0,50 maraka, itd. Isti iznos naknade određen je i za kategoriju javne rasvjete, dok kupci u naponskom razredu od 10 kV izdvajaju 0,0008 maraka po kilovatsatu, potrošači u naponu od 35 kV izdvajaju 0,0007 maraka po kilovatsatu, a potrošači u kategoriji 110 kV i više plaćaju naknadu u iznosu od 0,0005 maraka po kilovatsatu. Korist od ove uredbe imat će vlasnici malih hidroelektrana i vjetroelektrana i oni koji se odluče na gradnju istih. Najmanju korist, zasad, imaju elektroprivrede, jer nemaju interesa za gradnju malih hidroelektrana, a još nisu započeli s gradnjom vjetroelektrana. S druge strane, pripao im je vruć krumpir prikupljanja naknada, tj, povećanje ukupnog iznosa računa, što drugim riječima znači nezadovoljstvo potrošača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?