Prihodi

U osam mjeseci gospodarstvu vratili 651 mil. KM

PDV
02.10.2013.
u 09:04

Prihodi do kraja godine mogli bi biti na razini prošlogodišnjih

Prihodi od neizravnih poreza u osam mjeseci 2013. godine iznosili su 3 milijarde i 845 milijuna KM i manji su za jedan milijun maraka ili 0,04 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. Na blagi pad neto prihoda od neizravnih poreza koji su otišli u raspodjelu korisnicima utjecao je rast povrata PDV-a. Uprava za neizravno oporezivanje BiH je u osam mjeseci 2013. godine gospodarstvu vratila 651 milijun KM, što je za 67 milijuna maraka više u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. 
Na rast zahtjeva za povrat PDV-a utjecala je povećana razina izvoza dobara izvan Bosne i Hercegovine tijekom ove godine, veći zahtjevi za povrat PDV-a od međunarodnih organizacija koje sudjeluju u velikim infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini (izgradnja koridora Vc i drugi projekti), te nelikvidnost poreznih obveznika koji zbog teške ekonomske situacije sada traže povrat sredstava na račun umjesto ranije češće korištenog poreznog kredita.Pad prihoda od neizravnih poreza bilježe i sve zemlje u okruženju, unatoč činjenici da su u prethodnom razdoblju povećale stopu PDV-a (Hrvatska s 22% na 25%, Srbija s 18% na 20% i Crna Gora sa 17 % na 19%). 
Tijekom rujna 2013. godine UNO BiH je prikupio 420 milijuna konvertibilnih maraka, što je za 18 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. Očekujemo da će prihodi do kraja godine biti na razini prošlogodišnjih prihoda od neizravnih poreza, navodi se u priopćenju Uprave za neizravno oporezivanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?