Više nego u SAD-u

U NR Kini se svakih pet dana izgradi neboder

Kina
12.05.2012.
u 16:50

Za nekoliko godina sagraditi će se 800 novih megagrađevina

U Narodnoj Republici Kini svakih pet dana počinje izgradnja novog nebodera i očekuje se da će u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta u narednih nekoliko godina biti oko 800 novih megagrađevina. To je čak četiri puta više nebodera nego što ih ima u Sjedinjenim Američkim Državama, prenijela je internetska stranica \"Građevinarstvo.com\". NR Kina je poslije SAD druga po veličini gospodarska sila u svijetu. Kineski ukupan domaći proizvod (BDP), mjeren paritetom kupovne moći (PPP, po tržišnim cijenama), je u 2011. procijenjen na 11,3 milijardi dolara ili 8.382 dolara u prosjeku po stanovniku. Nominalni BDP je prošle godine procijenjen na skoro 7,3 milijardi, dok je per capita dohodak bio 5.413 dolara.

U Kini sada i manji gradovi žele imati svoje nebodere. Naprimjer, gradić Xuasi na istoku Kine ima skoro 36.000 stanovnika i jedan ogromni neboder, koji je viši od bilo koje europske građevine. U Kini, gdje je nebo jedina granica, arhitekte iz inostranstva međusobno se natječu u trci ko će dizajnirati najoriginalniji neboder. Predstavnici stranih arhitektonskih kompanija kažu da se izgradnja tih ogromnih objekata odvija veoma brzo, od faze dizajniranja do izvođenja radova na terenu, ali i da je njihova izgradnja veoma skupa. Toranj Yinmao u Šangaju je koštao 900 milijuna dolara, a dnevno održavanje iznosi 150.000 dolara.

Mnogi od svjetski najpoznatijih arhitekata hrle na Istok, prenosi portal \"Građevinarstvo.com\" i navodi da je među njima i jedna od najcijenjenijih arhitektica svijeta Zaha Hadid. Rješenje te Iračanke koja stvara u Londonu, za kompaniju Socho uskoro krasiti urbani krajolik Pekinga, glavnog grada Kine. Hadid (61.) je prva žena i muslimanka koja je dobila Pritzkerovu nagradu, koja se smatra Nobelovom nagradom u arhitekturi. U Hongkong, specijalno administrativno područje Kine, doseljava se veliki broj kineskih bogataša, pa su nekretnine postale sigurna investicija.

\"Ponekad osjetite da vam je potrebno nešto originalno i drugačije, nešto za šta ste sigurni da jedino može napraviti neko s reputacijom poput Franka Gehryja\", kazao je direktor Swire Propertiesa, Martin Cubbon.

Građevine Gehryja (83), rođenog Kanađanina koji živi u SAD, uključujući njegovu privatnu kuću, postale su turistička atrakcija. Gehry je takođe nositelj Pritzkerove nagrade. Kina je zemlja gdje su ime i reputacija, ako ne najvažniji, onda sigurno veoma važni, tako da bi ovaj dio svijeta za arhitekte lako mogao postati \"obećana zemlja\", zaključuje se u članku na portalu \"Građevinarstvo.com\".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije