suđenje u haagu

U nastavku suđenja G. Hadžiću svjedoči prvi svjedok Tužiteljstva

goran hadžić
AFP/PIXSELL
17.10.2012.
u 08:41

Hadžić se tereti za ubojstva stotina i progon tisuća Hrvata, za razaranja i pljačke, te da je sve to počinio kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

U nastavku suđenja Goranu Hadžiću pred Haaškim sudom na klupu za svjedoke trebao bi sjesti prvi svjedok Tužiteljstva Zlatko Antunović iz Erduta, mjesta, za koje je tužitelj Douglas Stringer jučer u uvodnom govoru ustvrdio da je počinjeno etničko čišćenje.

>>Tužitelj: Hadžić je izravno odgovoran za ubojstva na Ovčari

Hadžić, nekadašnji skladištar iz okolice Vukovara, tereti se za ubojstva stotina i progon tisuća Hrvata, za razaranja i pljačke, te da je sve to počinio kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Posljednji haaški bjegunac jučer se slušajući optužnicu uspio i nasmijati. Hadžić je uhićen nakon sedam godina bijega, 20. srpnja 2011. godine na Fruškoj gori, u okolici Novog Sada, gdje ima obiteljsku kuću. Tužitelj Stringer opisao je, između ostaloga, i bitku za Vukovar. – Bila je to jedna od najkrvavijih i najbrutalnijih bitaka nakon 2. svjetskog rata. Prije rata tamo je živjelo 43 posto Hrvata i 38 posto Srba. Srbočetničke snage po cijelom su gradu hvatale i ubijale hrvatsko stanovništvo kad je počelo izlaziti iz skloništa – rekao je tužitelj.

Optužnica Hadžića tereti za ubijanja, razaranja i pljačke od lipnja 1991. godine, kad je postao predsjednikom otete pokrajine, do kraja 1993. godine, te je godine izgubio na krajinskim izborima. Tužitelji su predložili 85 svjedoka i predvidjeli da im za to treba 170 sati sudske rasprave. Goran Hadžić osuđen je u odsutnosti i pred hrvatskim pravosuđem na maksimalnih 20 godina.

>>Suđenje u Haagu: Hadžić se nasmijao slušajući optužnicu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?