PROMJENA

U mirovinu umjesto s 65. u 67. godini

umirovljenici
VL FOTO
19.11.2010.
u 07:56

Prijedlog treba donijeti nova Vlada Federacije BiH, a potvrditi Parlament

I predloženi mirovinski sustav u Federaciji BiH, koji se nakon brojnih peripetija i sukoba s umirovljeničkim udrugama, treba naći na stolu nove Vlade i Parlamenta, planira pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu s postojećih 65 na 67 godina i za muškarce i za žene.

Tri stupa osiguranja

Istina, planirano pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu, zbog kojeg su u Francuskoj izbili ulični neredi, a u V. Britaniji radnici organiziraju štrajkove upozorenja, neće biti ad-hoc usvojeno. Prijedlog reforme prvo treba proći kod ministra u Vladi, a potom u oba doma Parlamenta Federacije BiH, pa bi tek za nekoliko godina to i zaživjelo u stvarnosti, doznajemo u Federalnom zavodu MIO. Kad se zaviri u dokument pod nazivom Strategija razvoja FBiH od 2010. do 2020., koji je usvojila stara federalna Vlada, vidljive su namjere skorog korjenitog mijenjanja mirovinskog sustava. U spomenutom dokumentu, koji bi trebala provesti nova vlasti, između ostalog, piše da se od 2005. mirovinska osnova postupno povećava za svaku godinu, tako da će se od 2015. mirovinska osnova utvrđivati na temelju prosjeka plaća ostvarenih za 40 godina osiguranja, odnosno za ukupan staž osiguranja. Sukladno identičnom modelu koji je zaživio u Hrvatskoj, i u FBiH reforma mirovinskog sustava predviđa u budućnosti tri stupa mirovinskog osiguranja. U prvi stup spada obvezno mirovinsko osiguranje koje se financira iz tekućih javnih prihoda. Stopa doprinosa je jednaka za sve sudionike u sustavu. Time je u financiranju, stoji u dokumentu, zadržan princip solidarnosti, a u pravima princip preraspodjele. Drugi stup osiguranja predviđa ostvarivanje prava na mirovinu pod povoljnijim uvjetima u skladu s propisima. Takoder, ova komponenta ne bi funkcionirala po kapitalnom načinu (funded) financiranja, već bi se ova vrsta korisnika prava objedinila na jedinstven račun, čija bi se prava financirala iz proračuna - do trenutka stjecanja općih uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu.

Poslodavcima stimulacija


Znači, kada bi ovi osiguranici prešli u redoviti prvi stup, ovaj račun bi se vodio kao zaseban u postojećem nositelju osiguranja. Nositelji ovog mirovinskog osiguranja su financijski posrednici koji mogu biti formirani iz investicijskih fondova, osiguravajućih kuća, banaka. Zbog ograničenja u sredstvima u prvom stupu, treba se što više osiguranika uključiti u kolektivne sheme, zbog čega se predviđa davanje stimulacija poslodavcima kao što su porezne olakšice. Treći stup mirovinskog osiguranja je dragovoljan i spada u individualno osiguranje kao što su dugoročne štednje i police životnog osiguranja), ali ih je potrebno ugraditi u legislativu i nadzirati od države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?