INTERVJU BOŽO LJUBIĆ

U manjini su oni što zlorabe nezadovoljstvo s HDZ-om BiH

Božo Ljubić
22.02.2013.
u 09:26

Sabor HDZ 1990. ove godine bit će izborni, a izmjene Statuta uvest će više kandidata i tajno glasovanje

Sutra zasjeda Središnji odbor HDZ-a 1990. od kojega se očekuje nuđenje nekoliko odgovora, najprije oko priprema za ovogodišnji Sabor stranke i već neizravno istaknute najave kandidatura, odnose prema HDZ-u BiH, kao i na važne političke teme o ustavnim reformama i preustroju Federacije BiH. Predsjednik Božo Ljubić za Večernji list navodi da ne očekuje dramatične odluke, ali najavljuje otvorenu raspravu.

• Što očekujete od Središnjeg odbora?

Ovo je redovita sjednica Središnjeg odbora stranke sazvana u skladu sa Statutom. Sukladno odgovornosti stranke koja je dio parlamentarne većine na svim razinama organizacije države, sutra ćemo raspraviti aktualnu političku situaciju u BiH i zauzeti stajališta o svim bitnim procesima koji su otvoreni ili su u tijeku od reforme Ustava BiH, “rekonstrukcije Federacije” pa do funkcioniranja vlasti na svim razinama. S obzirom da je 2013. godina redovitog Sabora stranke, planiramo zakazati termin zasjedanja, oformiti povjerenstva koja će pripremiti saborske dokumente i definirati dovršetak unutarstranačkih izbora koji su započeti prije lokalnih izbora.

• Može li zbog odnosa prema HDZ-u BiH doći do raskola unutar vaše stranke ili je pak u pitanju tek igrokaz za unutarnje pozicioniranje?

Ne isključujem da ima jedna manjina koja bi, koristeći često opravdano nezadovoljstvo realizacijom sporazuma u bazi, željela kreirati krizno stanje u stranci radi vlastitih ambicija ili pozicioniranja. Uvjeren sam da to ne može ugroziti jedinstvo stranke. Međutim, razočaravajuće je da mi moramo braniti sporazum od nas samih da energiju trošimo na stranačko ili vlastito pozicioniranje (pri čemu mislim na obje stranke), umjesto da postignemo takvu sinergiju koja će nam omogućiti da se učinkovito borimo za pozicioniranje hrvatskog naroda u procesima ustavne reforme i institucijama na svim razinama. Da onda na taj način valoriziramo na najbolji mogući način i poziciju obje stranke i svakog njenog člana.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Komentara 1

GD
gen.drinjanin
20:22 22.02.2013.

A tko ti je zadovoljan jel Božo Zovko koji je bio ministar bez da je bio na listi u ŽZH,koji je je zaposlio kćerku u cipsu,zeta u Presal ili Marinko Zovko koji sebe zaposli u Direkciju za ceste ŽZH a sina u Socijalni ili možda Katarina Primorac iz Inspekcije ŽZH ili možda Roća koji zaposli ženu i sina u HT!?Da oni su zadovoljni a ti si nesposobna sjena Draganova koji ni brata ne znaš gurniti jer jastrebovi Ćanići ,Boćići vedre uza te!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?