ZDRAVSTVO

U ljekarnama se više ne može kupiti lijek protiv raka dojke

lijekovi
VL FOTO
10.07.2010.
u 15:21

Lijek tamoksifen se trenutačno može naći samo u nekim bolnicama, ali i tu se pojavljuju rupe u opskrbi

Lijek tamoksifen, koji se koristi u liječenju raka dojke, više se ne može nabaviti u bh, ljekarnama. Razlog tome je, kako doznajemo, to što se lijek izdaje u bolnicama na recept, tako da ljekarne nemaju interesa nabavljati ovaj lijek. - U takvim slučajevima lijek nam propada jer nam istječu rokovi. Tamoksifen se može naručiti, ali će trebati nekoliko dana kako bismo ga nabavili - rekli su nam u mostarskim ljekarnama.

Lijek u bolnici

Dr. Drinka Musa, voditeljica Odjela onkologije SKB-a Mostar, jučer nam je rekla kako ovog lijeka za sada ima u bolnici, ali se povremeno zna dogoditi da se zalihe iscrpe. - Svima je poznato da postoje određeni problemi u nabavi lijekova protiv karcinoma te citostatika. Mi smo, ulažući velike napore, uspjeli minimalizirati ovaj problem, ali se još uvijek zna dogoditi da ne možemo zadovoljiti sve potrebe pacijenata. Ipak, situacija je sada stabilna i trenutačno nemamo problema - rekla nam je dr. Musa. Situacija je slična u sarajevskim ljekarnama, a ovakva situacija je izazvala bijes u udruženjima žena koje aktivno rade na borbi protiv karcinoma dojke. Sve one ističu kako se kod liječenja tamoksifenom radi o hornonskoj terapiji te da zbog toga ne smije doći ni do kakvog prekida u uzimanju terapije.

Sramotna situacija

- Smatramo kako je sramotno da na tržištu svako malo imamo nedostatak ovoga lijeka. Ne zanimaju nas razlozi za ovakvu situaciju, želimo samo da odgovorni rade svoj posao i osiguraju ljudima normalne uvjete za liječenje. Ipak, ovdje se ne radi o nekoj gripi, nego o ozbiljnoj bolesti i svaki dan nam je važan - poručile su članice brojnih udruženja za borbu protiv tumora dojke. Napomenimo, nedavno je u većini bolnica u Bosni i Hercegovini došlo do situacije u kojoj pacijenti oboljeli od tumora nisu mogli primiti terapiju jer nije bilo citostatika. Problem je bio u određenim natječajima koji nisu provedeni. Međutim, nitko za propuste nije odgovarao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?