Orašje

U Kruninoj kolekciji četrdesetak je vrijednih oldtimera

Oldtimer
Nada Koturić
29.05.2013.
u 10:02

Oldtimer klub osnovan je 1993. godine, ima tridesetak članova koji zajedno imaju više od 100 oldtimera u voznome stanju

Najveća kolekcija oldtimera, starih motocikala u BiH, a vjerojatno među značajnijim i u regionalnim okvirima, nalazi se na jednoj adresi, u selu Matići pokraj Orašja u vlasništvu Krune Draganovića. Sakuplja ih nekoliko desetljeća strpljivo i s puno ljubavi. Zaljubljen je, ne samo u stare motocikle, već općenito u vozila.

Od samoga osnutka bio je predsjednik AMK Posavac Orašje, a nakon što je uspješno “podigao na noge” sada već tradicionalnu i respektabilnu manifestaciju susreta motorista u Orašju, povukao se u svijet oldtimera.

Posjetili smo tog velikog zaljubljenika u motore. U Matićima ga je lako pronaći.

Dovoljno je slijediti zvuk motora jer veći dio dana prikovan je uz svoje metalne ljubimce dvokotače. U Kruninoj kolekciji je više od 40 motocikla. Smjestio ih je u nekoliko objekata oko kuće jer, kako je kolekciju povećavao, tako je bilo nužno i proširenje objekata.

- Kolekcija je krenula od nekoliko motocikala koje sam kupio uglavnom za malo novca i ono što drugi hoće baciti.

Potrebno je mjeseci pa i godina strpljivog rada jer ugrađujem originalne dijelove u stare motore, a do njih je teško doći - objašnjava nam Kruno.

U kolekciji su vrijedni primjerci oldtimera iz dvadesetih, tridesetih godina i mlađih. Za svaki motor vežu ga lijepe uspomene. Bilo je kaže i onih manje lijepih, jer neminovno je bilo i padova uz ozljede, ali ništa strašno, dodaje kako se često vraća u pokazivanju na motocikl Javu 350 odlično očuvan sa svim pratećim sirenama jer je taj motor vozila “bivša milicija”.

Kruno jednako voli i stara vozila. Unatoč godinama, opel kadet nije ništa izgubio od svog sjaja, kao i tzv engleska gromoglasna ptica iz 1961.

- Nas je svega sedam, ističe Kruno, koji smo sačuvali te originalne primjerke motora. Krunin sin Rober nastavlja tradiciju oca i pomaže u svim poslovima oko održavanja vrijedne i zanimljive primjerke iz kolekcije voznog parka. Robert kaže da su njihove motore tražili za Eurosonf nastupe te i u nekim filmskim snimanjima.

Kruno i Robert zajedno slažu motocikle i automobile koji se danas ne mogu vidjeti na ulicama, no to je njima izazov, osobito kada ga upale nakon višemjesečnog ili čak godišnjeg rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?