HERCEGOVINA

U jednom krumpiru rekordnih čak 1,5 kilograma

krumpir
VL FOTO
04.07.2010.
u 10:51

Znalo je i prije roditi, ali ovako nikada. Nisam vjerovao da krumpir može biti teži od kilograma, kaže nam Tihomir Čuljak

“Kad rodi rodi”, komentira ovogodišnji urod krumpira na nevelikoj njivi od samo jednog dunuma Tihomir Čuljak iz zaseoka Čukljkove njive prostorno najvećeg ljubuškog sela Klobuka. A to “kad rodi, rodi” znači zaista prave rekorde. Nakon što je izvadio krumpire neuobičajene veličine, a i oblika, Tihomir se dao na vaganje. Usput je na gomolj stavljao i etikete. Probirao je samo one teže od kilograma, a najveći je dostigao impresivnih 1,5 kilograma.

“Znalo je i prije roditi, ali ovako nikada. Mjerio sam iz znatiželje, ni sam ne vjerujući da krumpir može biti teži od kilograma. A evo vidite da može. Na ovoj njivi je dunum zemlje, obično je znalo biti oko tri tone, ove godine će biti 4,5 tona. Sad je problem – kako ga prodati? Nisam o tome razmišljao prije dogovora o otkupu, veliki krumpir je i veliki problem, jer što će nekoj obitelji od dva-tri člana krumpir od kilograma ili teži? Može odrezati jedan dio, a drugi staviti u zamrzivač ili baciti. Da ću imati problema s prodajom krumpira zbog veličine, nisam mogao ni sanjati”, naglas razmišlja ovaj nekadašnji metalac, a nakon rata poljoprivredni proizvođač. Za “probleme” s krumpirima krivi posljednje kiše.

“Trebao je to biti rani krumpir, bilo je hladno, kad je nicao, sporo je rastao, čekao sam da dozrije, nisam puno očekivao. Međutim, ove dvije zadnje kiše u lipnju su ga natjerale da izraste mimo svih okvira i oblika…”, kazao nam je.

Tihomir Čuljak je zadovoljan sadašnjom cijenom, kako veli “važno je da ne pada ispod pola marke”, a o plasmanu će tek brinuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?