MIŠLJENJE KOMISIJE

U institucijama Federacije dominira bošnjačka većina

Ljubić
VL FOTO
01.04.2011.
u 10:32

Od osmero članova Komisije za primopredaju, šestero Bošnjaci, a preostalo dvoje hrvatske i srpske nacionalnosti

Nakon što je nedavno provedeno istraživanje o diskriminaciji pri zapošljavanju u Sarajevu otkrilo kako su na području ove županije osobe koje traže posao izložene diskriminaciji, jer se samo Bošnjacima, i to već duže, daju stalni poslovi, slična situacija je i na razini najvažnijih institucija FBiH. O nacionalnoj (ne)zastupljenosti Hrvata u tim institucijama pisano je i ranije, posebice kada su u pitanju zajedničke službe FBiH.

Nisu vodili računa

Kako je “nova vlada” FBiH predvođena SDP-om već donijela nekoliko zaključaka, iz jednog od njih razvidno je koliko su vodili računa o nacionalnom balansu. Naime, u zaključku koji se odnosi na osiguravanje uvjeta za rad novoimenovanih federalnih ministara, a koji je potpisao novoimenovani premijer Nermin Nikšić, osnovana je Komisija za primopredaju dužnosti od federalnih ministara iz ranijeg saziva Vlade FBiH. Prema tom dokumentu, imenovana je osmeročlana Komisija, čija je osnovna zadaća osiguranje uvjeta za ulazak novoimenovanih federalnih ministara u prostorije ministarstva i ureda. Upravo članovi ove komisije po svojoj nacionalnoj zastupljenosti zorno oslikavaju sliku Federacije BiH u kojoj dominira bošnjačka većina u odnosu na Hrvate i Srbe.

Upitan i sastav Komisije

Naime, od osmero članova Komisije, šestero je bošnjačke nacionalnosti, a preostalo dvoje članova su hrvatske i srpske nacionalnosti. U sastav Komisije imenovani su Sanela Jakupović, predsjednica, v.d. direktora Službe za zajedničke poslove tijela FBiH, Ramiz Mehaković, predstojnik Ureda premijera FBiH, Faketa Begović, tajnica Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kasema Ćatović, tajnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Fehim Bekan, tajnik Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ivana Boban, šefica Ureda federalnog ministra pravosuđa, Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo, te Zada Gabala, tajnica Federalnog ministarstva financija. Premda je riječ o bizarnom slučaju, nije teško zaključiti za kakvu će se jednakopravnost Hrvata boriti “nova Vlada”. Ako uz ove činjenice dodamo i ime Ismeta Trumića, tajnika federalne Vlade, koji se prema zaključku novoimenovane Vlade zadužuje koordinirati rad spomenute komisije i o tome izvijesti premijera Nermina Nikšića, nacionalani debalans je očit.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?