Ljubuški

U gradu više rođenih nego umrlih, a u selima sve manje dječje graje

vasarovici
Ivan Kaleb
11.01.2012.
u 10:28

Na području gradskog dijela Ljubuškog u 2011. godini kršteno je 38 djece, umrlo njih 13. Prirodni prirast u gradu je povoljan, ali sela postaju pusta

U župi sv. Ante Padovanskog Humac, kojoj pripada i grad Ljubuški, u prošloj godini prirast je bio pozitivan: rođeno je i kršteno 154 djece, a umrlo 105 osoba. Znači da je za 49 više rođenih nego umrlih.

Lice i naličje

To je izvanredna i ohrabrujuća vijest koja daje nadu da bi se “bijela kuga” mogla nadvladati, međutim, kao i u mnogim drugim prilikama i ovdje istina ima dva lica. Dok su u jednom dijelu župe brojke povoljne, u drugom dijelu su veoma nepovoljne. Prirast je izrazito povoljan na području grada Ljubuškog i prigradskog naselja Humac, ali što se odmiče dalje od grada, prirast postupno opada da bi se u nekim selima prometnuo u nepovoljan, odnosno više je umrlih nego rođenih. 
Na području gradskog dijela Ljubuškog u 2011. godini kršteno je 38 djece, umrlo 13 osoba, prirast je +25; na Humcu krštenih 28, umrlih 11, prirast je +17. U Donjim Radišićima rodilo se 16 djece, umrlih je bilo 9, u Pregrađu rođeno 10, umrlo 5, prirast. Slijede tri sela u kojima je prirast bio +3: u Mostarskim Vratima, Hrašljanima i u Teskeri. U dva sela priraštaj je bio +1 i to u Hardomilju i u Bijači, a u dva sela prirast je 0 (u Gornjim Radišićima i u Lisicama). U šest sela prirast je negativan. Najviše u Crvenom Grmu i u Vašarovićima.

Iseljavanje

Dakle, sela su ugrožena. Stariji se s nostalgijom sjećaju kada su 60-ih i 70-ih godina sela vrvjela od dječje strke, vike i graje, a u školama učionice bile prepune i radilo se u dvije smjene. Nažalost, takvo stanje je i u mnogim drugim selima u općini Ljubuški, koja pripadaju drugim župama, a razlog je što se mladi parovi i općenito mladi ljudi iseljavaju ili u Ljubuški ili u neka druga mjesta i krajeve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?