AFERA

U FBiH ZZO-i nezakonito naplaćivali osiguranje

bolnica
VL FOTO
08.10.2010.
u 07:44

Vlada i Parlament Federacije BiH donijeli odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, koji dvije godine uopće nisu proveli među svojim građanima

Premda zakonski nisu na to imali pravo, županijski zavodi za zdravstveno osiguranje iz džepova tisuća građana Federacije BiH uzeli su milijune maraka, naplaćujući premije zdravstvenog osiguranja, popularno zvane markice.

Plaćali, a nisu trebali

Milijunska prijevara građana odvijala se na način da je federalna Vlada predložila, a Parlament Federacije prošle godine osvojio odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, kojom se osiguravatelji oslobađaju plaćanja premija na zdravstveno osiguranje. Umjesto da se odluka najvišeg izvršnog i zakonodavnog tijela vlasti u Federaciji BiH dosljedno primjenjuje, županijski zavodi za javno zdravstvo nastavili su od građana uzimati novac za premije zdravstvenog osiguranja (markice). U cijeloj priči, na koju jučer iz relevantnih institucija umiješanih u aferu nismo uspjeli izvući suvisao odgovor, krivicu snosi Vlada Federacije BiH jer nije napravila financijsku strukturu kojom bi financirala primjenu odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava. Iz više dobro upućenih izvora dobili smo informaciju da je sporna odluka napravljena bez jasne financijske strukture. Osnovnim paketom zdravstvenih usluga, kako piše u službenoj odluci Vlade i Parlamenta FBiH, utvrđuje se minimalan opseg prava obveznog zdravstvenog osiguranja, uključujući pritom prava iz članka 32. Zakona o zdravstvenom osiguranju, posebne prioritetne federalne programe zdravstvene zaštite koji se provode na teritoriju FBiH u skladu sa zakonskim i drugim propisima na načelima uzajamnosti i solidarnosti osiguranika.

Pokrali i djecu

Kao iznimka predviđa se utvrđivanje paketa zdravstvenih prava koji se predviđa za neosigurane osobe, državljane BiH s prebivalištem u FBiH. Spomenutim paketom utvrđeni su maksimalni iznosi neizravnog sudjelovanja u troškovima korištenja pojedinih zdravstvenih usluga, osigurane osobe koje se oslobađaju participacije, osnova, vrijeme i način uplate te obveza iskazivanja priljeva sredstava po osnovi participacije. Odlukom su od participacije trebala biti oslobođena djeca do 15 godina, učenici i redoviti studenti do 26. godine života, vojni invalidi, civilne žrtve rata i invalidi s utvrđenom invalidnošću od 60 posto i više, članovi obitelji poginulih branitelja, umirovljenici s minimalnim iznosom mirovine, osobe starije od 65 godina, osigurane osobe (štićenici socijalnih ustanova, korisnici socijalne zaštite, dragovoljni davatelji krvi, darovatelji dijelova ljudskih tijela u svrhu liječenja, nezaposlene osobe)... Umjesto oslobađanja od participacije, oni su nastavili plaćati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?