PROMJENE

U FBiH ukidaju se ministarstva obrazovanja te kulture i sporta

Mujezinović
Zvonimir Čorić
14.10.2010.
u 07:59

Ustavni sud po zahtjevu B. Krišto utvrdio kršenje Ustava i naložio u pola godine izmjene u Vladi

Novi Parlament Federacije BiH u sljedećih pola godine morat će se pozabaviti prvim mini korekcijama izravno povezanim s Ustavom u ovome entitetu, ali ne na štetu, nego u korist županija u oblasti obrazovanja i kulture. Nakon presude Ustavnoga suda Federacije BiH čiji je zaključke objavila sutkinja Kata Senjak morat će se mijenjati zakon o ministarstvima Federacije prema kojemu je definirano šesnaest ministarskih resora i mjesto premijera, a što bi pak trebalo dovesti i do same izmjene Ustava Federacije koji je pak utvrdio toćnu nacionalnu zastupljenost po popisu pučanstva iz 1991. godine.

Jednoglasno

Naime, Ustavni sud FBiH je, nakon priziva predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, održao javnu raspravu o utvrđivanju ustavnosti Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Na raspravi održanoj 28. rujna pristupio je samo punomoćnik predsjednice Krišto, dok se u ime Parlamenta FBiH nije nitko pojavio. Nakon provedenog postupka Ustavni sud je utvrdio kako je Ustavom FBiH propisano da županije ‘imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. ‘Posebno su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, te utvrđivanje i provođenje kulturne politike2, jasno je navedeno u odluci Ustavnoga suda. Dakle, isključivo je u nadležnosti županije, čak se ne radi niti o podijeljenim ovlastima oblast obrazovanja i kulture. Na taj način posve je jasno kako su i ministarstva koja postoje na federalnoj razini obrazovanja, znanosti i sporta potpuno protuustavno uspostavljena, jednako kao i ministarstvo kulture. Kako doznaje Večernjak ovom odlukom Ustavnoga suda naloženo je praktično da se u roku od šest mjeseci ova dva ministarstva trebaju ugasiti jer je njihovo postojanje neustavno, jednako kao i odluke koje su donosili. Valja reći kako će ovo pitanje pokrenuti izmjene jednoga dijela Ustava Federacije BiH prema kojemu je precizirano da osam Bošnjaka, petero Hrvata, troje Srba te premijer iz reda ‘većinskog naroda’ sjedi u Vladi FBiH.

Veće izmjene

U ovome slučaju, poremetit će se i nacionalni balans uspostavljen Petritschevim amandmanima kojima su Hrvati u Federaciji gurnuti u poziciju nacionalne manjine. Umjesto sedamnaest, Vladu Federacije trebalo bi se nakon korekcija činiti premijer i četrnaest resora. To bi moglo dodatno zakomplicirati i uspostavu vlasti nakon izbora u Federaciji jer je jasno da će dva ministarstva uskoro morati biti ukinuta, te da će nastupiti pozicija u kojoj se neće ispoštovati nacionalna ravnopravnost po popisu pučanstva iz 1991. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?