NOVI ZAKON

U FBiH privatni detektivi će tražiti dužnike

privatni detektiv
Arhiva VL
14.06.2011.
u 09:52

Zabranjeno im je i koristiti uređaje za elektronička snimanja i prisluškivanja

Za Prijedlog zakona o privatnim detektivima u Federaciji BiH, koji je još prošle godine usvojen u Zastupničkom domu, nelegalna Vlada je na nedavno održanoj sjednici predložila da se isti podrži u tekstu koji je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH te da se predloži Domu naroda da ga na jednoj od idućih sjednica stavi na dnevni red.

Poslovni prostor

Prema navedenom prijedlogu zakona, da bi osoba bila privatni detektiv na području Federacije, mora biti državljanin BiH, imati najmanje višu školsku spremu, položen stručni ispit za detektiva, biti tjelesno i duševno sposobna, da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak ili da nije osuđivana za kazneno djelo kojim je izrečena zatvorska kazna, osim za kaznena djela u prometu. Budući privatni detektiv mora imati i poslovni prostor neophodan za obavljanje poslova privatnog detektiva. Osobe koje imaju najmanje tri godine radnog iskustva u vršenju poslova policijskog službenika, sudskog ili zatvorskog policajca – stražara ili vojnog policajca ili, pak, suca, tužitelja ili pravobranitelja, neće morati polagati stručni ispit. Privatni detektivi moraju dobiti odobrenje za obavljanje poslova od županijskog MUP-a, a nakon što dobiju odobrenje i upišu se u sudski registar, mogu početi s radom. Dvoje ili više privatnih detektiva mogu osnovati zajednički ured. Detektivi će, prema nacrtu zakona, moći prikupljati podatke o osobama koje su nestale ili su skrivene, dužnicima, autorima ili pošiljateljima anonimnih pisama, predmetima koji su izgubljeni, uspješnosti i poslovnosti gospodarskih društava, osobama koje su naručitelju usluga prouzrokovale štetu...

Međutim, privatni detektivi ne smiju obavljati poslove koji su u nadležnosti policije, sigurnosnih službi ili pravosudnih tijela osim promatranja, pratnje i fotografskog snimanja na javnome mjestu... Zabranjeno im je i koristiti uređaje za elektronička snimanja i prisluškivanja, kao i vršiti detektivske poslove za domaće i strane obrambene, sigurnosne i protuobavještajne službe.

Kratke cijevi

Privatni detektivi, kako se navodi, smiju nositi vatreno oružje, ali samo kratke cijevi, odnosno oružje čija cijev ne prelazi 20, a cijelo oružje 30 centimetara. Oružje koje smije posjedovati detektiv mora se automatski puniti svaki put kada se ispali metak i koje može ispaliti samo jedan metak s jednim pritiskom obarača. Kalibar može biti najviše do devet milimetara i ne smije imati prigušivač. Zakon o privatnim detektivima je već donijela Republika Srpska, a značajan broj federalnih zastupnika je smatrao da bi oblast bila uređena na pravi način jedino ako bi njegova legislativa bila uređena na državnoj razini. Također prevladava i mišljenje prema kojemu bi se donošenjem ovog zakona trebao povećati postotak pronalaženja osoba nestalih tijekom agresije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?