FINANCIJE

U eurima je čak 80 posto štednje u BiH

novac
VL FOTO
28.02.2011.
u 16:17

Kamate na štednju su najveće za eure i konvertibilne marke, a mizerne za švicarski franak

Nakon što su banke u Bosni i Hercegovini 2008. godine pretrpjele znatan odljev depozita prouzročen utjecajem globalne krize i nepovjerenjem građana u bankarski sektor, u posljednjih godinu dana banke bilježe pozitivne trendove u oblasti štednje građana. Povećanje oročenih depozita u poslovnim bankama rezultat je vraćanja povjerenja građana u stabilnost bankarskog sektora te povećanje iznosa osiguranja štednih uloga kod Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine s 20.000 maraka na 35.000 maraka.

Široka ponuda

Kako bi bili u mogućnosti zadovoljiti različite potrebe građana, banke danas nude široku paletu štednih proizvoda. U nastojanju da dobijemo odgovor koju vrstu oročenja i valutu odabrati kad je štednja u pitanju, posjetili smo nekoliko banaka te razgovarali sa specijalistima za štedno-ulagačke proizvode. Osnova tri modela oročene štednje koje danas u ponudi ima većina banaka na bh. tržištu su klasična, rentna i otvorena štednja.

Klasična oročena štednja ugovara se na određeno vremensko razdoblje uz određenu kamatnu stopu. Nakon isteka oročenja uložena sredstva vam se vraćaju uvećana za kamatu. Tijekom razdoblja oročenja nije moguće vršiti povremene uplate ili isplate sa štednog računa.

Rentna štednja namijenjena je svima koji žele oročiti sredstva, uz mogućnost raspolaganja kamatom u periodu trajanja oročenja. Otvorena štednja pruža mogućnost naknadnih, višekratnih uplata na štedni ulog, ali i obavljanja povremenih isplata sredstva tijekom oročenja.

Prilagođeno građanima

Ovaj oblik je posebno prilagođen građanima koji žele štedjeti, a nisu u mogućnost ugovoriti odjednom cijeli iznos oročenja. Dinamika samih uplata se također može dogovarati, a banke uglavnom propisuju minimalnu visinu naknadnih uplata.

Za sve klijente koji žele sa svog računa na račun otvorene štednje vršiti uplate u točno određenim iznosima i datumima, moguće je ugovoriti i trajni nalog, što znači da banka sve prijenose obavlja umjesto vas na datum i u iznosu koji želite.

U razgovoru sa specijalistom za transakcijske štedno-ulagačke proizvode UniCredit Banke Anom Primorac, doznali smo da oročena sredstva, ukoliko vam je novac potreban, možete razročiti i prije isteka roka oročenja bez plaćanja naknade, pri čemu vam se priznaje kamatna stopa za postignuto razdoblje, važeća na dan razročenja, za ukupan broj dana koliko je oročenje trajalo.

S obzirom na to da je konvertibilna marka izravno vezana za euro, svejedno je štedite li novac u konvertibilnim markama ili eurima.

Međutim, s obzirom na to da su kamatne stope u valuti euro nešto više od kamatnih stopa u valuti KM, građani se ipak više odlučuju za štednju u valuti euro. Čak 80 posto ljudi štedi u eurima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?