VELIKI PROBLEM

U Domu zdravlja Mostar nije moguće uraditi Papa test

Papa test
25.07.2013.
u 10:44

Dok je u nekoliko domova zdravlja diljem Hercegovine moguće napraviti iznimno važan nalaz za pacijentice, u mostarskom DZ-u ova mogućnost ne postoji

Svaka žena bi barem jednom godišnje trebala izvaditi nalaze Papa testa. Riječ je o nalazima koji otkrivaju promjene takozvane prekanceroze koje se mogu liječiti pomoću Papa testa kako ne bi došlo do raka vrata maternice. Ipak, ovaj važan test se radi u domovima zdravlja diljem Hrecegovine, ali ne i u mostarskom Domu zdravlja, što Sveučilišnoj kliničkoj bolnici predstavlja veliki problem i stvara gužvu.

Promjena od 1. siječnja

“Akcijom ‘Odvoji sat vremena za svoje zdravlje’ nekoliko godina zaredom radili smo besplatnu mamografiju i Papa test, ali od 1. siječnja 2013. godine to ne radimo jer nitko ne plaća te dodatne troškove koje imamo”, objasnio nam je dr. Davor Pehar, ravnatelj mostarskog Doma zdravlja. Kazao nam je da je teško razloge objasniti i provoditi Papa test kada zdravstveni sustav ne funkcionira: - Mi kažemo da to treba raditi bolnica, a oni kažu da to mi iz Doma zdravlja trebamo raditi, tako da najčešće pacijentice u bolnici dobivaju te usluge iz SKB-a’, objasnio je dr. Pehar. S ovom činjenicom na umu kontaktirali smo i druge DZ diljem Hercegovine. Tako velika većina Čapljinki zbog brzine postupka na ginekološke preglede odlazi u Ljubuški ili Mostar, i to u privatne liječničke ambulante, a ginekolozi dolaze u određene termine i u Čapljinu, što je praksa već godinama pa zbog toga žene iz Čapljine i Stoca uglavnom i odlaze na privatne preglede, a ne u “običnu” bolnicu. U širokobriješkom Domu zdravlja se na Odjelu ginekologije može se izvaditi Papa test. Vađenje ovog nalaza pacijenti plaćaju 25 KM, s obzirom da se na analizu papa testovi šalju u Split. Na rezultate se čeka 15-ak dana.


Prevelika gužva


S obzirom da postoji barem pet DZ-a u Hercegovini gdje žene mogu raditi ove nalaze, ne čudi nezadovoljstvo pacijentica koje u Mostaru čekaju dugo na Papa test. Doc. dr. sc. Vajdana Tomić, pročelnica Odjela za ginekologiju i porodništvo, rekla je da su gužve užasne, a osoblje zatrpano. “Svi drugi rade, pitanje je kako, a DZ Mostar nema ginekologa i pacijentice s uputnicama od liječnika dolaze k nama u bolnicu”, kazala je liječnica. Također, ginekolog procijeni je li neka pacijentica hitan slučaj da se nalazi moraju uraditi hitno, ali velika većina njih oko 95 posto ne treba hitno očitovanje ili može čekati. - Nama to predstavlja problem jer se stvara velika gužva i dugo se čeka, a to bi svakako trebao raditi Dom zdravlja - objasnila je dr. Vajdana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?