Turizam

U Domaljevcu žele izgraditi toplice

Domaljevac
09.05.2013.
u 09:48

Prirodni potencijal tople termalne vode već su još prije rata istraživali europski stručnjaci te su ga po jačini uspoređivali s onim u Mađarskoj

Domaljevac leži na izvorištima tople termalne vode, zaključili su europski stručnjaci kada su istraživali to posavsko područje još prije posljednjega rata. Uspoređivali su ga po temperaturnoj jačini s onim u Mađarskoj (Harkany).

Djelomično korišten

Nažalost, taj prirodni resurs nikada nije u cijelosti iskorišten. Djelomično su korišteni resursi u okviru staklenika s povrtlarskim kulturama, rajčicom i paprikom. Taj prirodni resurs poslijeratna općina Domaljevac-Šamac želi konačno usmjeriti prema potencijalu koji bi mogao tu najmanju posavsku općinu kroz turizam pretvoriti u svoju veliku prednost. Započete procesi pretvaranja ruralne u jednu urbanu sredini time bi bili zaokruženi, jer je općina već stvorila određene infrastrukturne pretpostavke. Na sjednici OV koja je sazvana za 14. svibnja 2013., na dnevnom redu upravo će biti odluka o izgradnji Zdravstveno-rehabilitacijskog centra (toplice) u Domaljevcu. Predviđeno je da se grade na lokaciji Jelasa u Domaljevcu, u blizini lokacije gdje je smješten Dom zdravlja.

Višefazno građenje

Veliki je interes javnosti za taj projekt. - Prijedlogom se utvrđuje da će se toplice graditi višefazno. Sredstva u iznosu od milijun KM za roh-bau fazu osigurat će se preko investicijskih kreditnih sredstava koje općinama stoje na raspolaganju, a za čije će se osiguranje provesti postupak u skladu za Zakonom o javnim nabavama, potvrdili su iz općinskoga poglavarstva. Za očekivati je da će iz poglavarstva biti prezentirane potankosti projekta vezano uz kapacitet izvorišta, iskoristivost te ostale detalje koji idu u prilog velike investicije. U Domaljevcu završavaju još jedan značajan projekt kojim žele urediti dio Domaljevca koji je do sada bio močvarno tlo i leglo komaraca. Radi se o projektu čišćenja lokacije Novo Naselje - Turjak. To je inače područje zaraslo raslinjem i jedno od najzapuštenijih u tom dijelu općine. S padalinama postaje močvarno tlo, leglo kukaca.

Nakon prošlogodišnjeg “probijanja” cestovnog pravca Hrast - Turjak i Novo Naselje - Turjak, donesena je općinska odluka o čišćenju od raslinja područja koje povezuju novoutvrđeni cestovni pravci. Čišćenjem je obuhvaćeno 30.000 četvornih metara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?