grad postao bojište

U Damasku traju najsnažnije borbe od početka pobune u Siriji

damask, eksplozija (1)
AFP/Pixsell
16.07.2012.
u 10:17

Borci iz predgrađa u kojima je vojska ugušila pobunu preselili su se u glavni grad u kojemu se vode cjelonoćne borbe

U Damasku se od ranog jutra vode snažne borbe, a opozicijski aktivisti tvrde kako su to najsnažnije borbe od početka ustanka protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Borbe su započele sinoć u južnim naseljima glavnog sirijskog grada, a tijekom noći i ranog jutra proširile su se gradom. U borbama je poginulo najmanje pet osoba, a desetci njih su ozlijeđeni.

Crni dim vidljiv je na nebu iznad Damaska, javlja Reuters, a snažne eksplozije i neprekidna paljba odjekivali su Damaskom čitavu noć. Assadove snage zatvorile su zračnu luku, a mnogi Damašćani noć su proveli strahujući za svoje živote i osluškujući zvukove sirena vozila hitne pomoći koje jurcaju gradom.

- Očekivali smo da će se borbe u Damasku pogoršat kada je vojska uspjela ugušiti pobunu u nekoliko naselja u predgrađu. Tisuće boraca iz tih naselja koji su preživjeli borbe ušlo je u glavni grad koji je sada pretvoren u bojišnicu - komentirao je stanje u Damasku jedan od aktivista.

Mnogi stanovnici Damaska odlučili su pomoći pobunjenicima pa su po naseljima palili velike vatre kako bi omeli vojsku i odvratili ih od napada na pobunjenike

Dok se pobunjenici pokušavaju suprotstaviti Assadovim snagama UN-ov posrednik u sirijskim sukobima, Kofi Annan, stigao je u Moskvu gdje bi se trebao sastati s Vladimirom Putinom s kojim će pokušati dogovoriti način smirivanja situacije u Siriji.

Assad se nada kako bi Putin mogao popustiti i prestati štititi svog dugogodišnjeg saveznik Assada, ali Moskva još uvijek nije pokazala nikakve znakove popuštanja prema zapadnim silama i odustajanja od podržavanja jednog od glavnih kupaca ruskog oružja i domaćina ruske mornaričke baze.

Zajedno s Kinom Rusija je zaustavila sve akcije UN-a koji bi sirijskim pobunjenicima želio pomoći kao što je pomogao libijskim pobunjenicima pri svrgavanju Muammara Gadafija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

RI
Riznica
09:20 17.07.2012.

Sije aliviti nastavljaju pokolj nad muslimanima Sirije a u tome ih podrzavaju sije iz Irana i njihovi saveznici Rusi jer imaju istu nasilnicku ideologiju !" Plati cete vi dobro cijenu podrske koljacu Assadu ..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?