NAKON SVEGA

U BiH se na izborima ništa ne mijenja, problemi se generiraju

komsic
VL FOTO
04.10.2010.
u 07:56

Izborni rezultati u BiH nisu iznenadili s obzirom na posljednje ankete NDI-a, ali su otvorile jako puno pitanja oko toga tko će sklapati koalicije od razine županija do

Na izborima, kako su predviđale i ankete američkog Nacionalnog demokratskog instituta, najveći broj glasova među hrvatskim biračkim tijelom osvojila je Hrvatska demokratska zajednica, kod Bošnjaka i pobjednik na razini države je SDP BiH, dok pak kod Srba većinu osvaja Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Teške koalicije

U praksi to će stvorili značajnu zbrku oko uspostave budućih koalicija. Jedino što je izvjesno je da su za člana BiH Predsjedništva pobijedio Željko Komšić, a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ipak će čini se pretrpjeti određene promjene u odnosu na saziv iz protekle četiri godine. Rezultati izbora s oko 80 posto biračkih mjesta, koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, pokazuju da je u ovoj izbornoj utrci pobijedili Željko Komšić osvojio veći broj glasova nego svi hrvatski kandidati zajedno. U kasnim noćnim satima postalo je jasno kako je  Bakir Izetbegović pobijedio Fahrudina Radončića kod Bošnjaka te Nebojša Radmanović Mladena Ivanića kod Srba. Među hrvatskim kandidatima Borjana Krišto je osvojila najveći broj glasova u hrvatskom biračkom tijelu, slijedi Martin Raguž.

Komšić je prema podacima, osvojio više od pola glasova. A nakon objave rezultata Središnjeg izbornog povjerenstva iz nekoliko stranaka su objavili svoje pobjede. Među prvima to je među Hrvatima učinio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je rekao da je njegova stranka osvojila dva i pol puta glasova više nego druga po redu hrvatska koalicija HDZ-a 1990 i HSP-a BiH.

Različiti podaci

Prema podacima iz stožera ove stranke HDZ BiH je u četiri općine zapadnohercegovačke Županije Širokome Brijegu, Grudama, Posušju i Ljubuškom osvojio između 50 i 60 % glasova kao i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje je posebno dobar rezultat ostvaren u Čapljini, Stocu i Mostaru. U Širokome Brijegu je prema rezultatima iz stračkih stožera Narodna stranka Radom za boljitak osvojila drugo mjesto s približno 4000 glasova. Dobre rezultate HDZ BiH očekuje još u Orašju, Vitezu, Kiseljaku, Jajcu, Busovači ...

Čović je također istaknuo u obraćanju svojim simpatizerima da će imati premijere ili biti dio vlasti u svih pet županija u kojima su u četiri većina. Istodobno u HDZ 1990. vjeruju da će biti na vlasti u Županiji zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj te Posavskoj županiji, posve suprotno od sadašnjeg stanja kada je koalicija preuzela tri županije. Predsjednički kandidat ove stranke Martin Raguž rekao je kako će koalicija HDZ 1990 i HSP-a BiH imati jednake rezultate kao što je on ostvario kandidat za člana BiH Predsjedništva. Podaci s terena, kao nijednih godina nisu se tako sporo slijevale u Središnje izborno povjerenstvo, kao i u stranačke stožere. Do ponoći se praktično baratalo s dojavama iz lokalnih izbornih povjerenstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?