Topao siječanj

U BiH prisutna tri virusa gripe, među kojima i H1N1

Gripa
24.01.2013.
u 10:37

Budući da se najviše virusa širi i razvija tijekom veljače i ožujka, iz Zavoda ističu kako još nije kasno za cijepljenje

U BiH trenutačno cirkuliraju tri virusa gripe – A(H1), A(H3) i virus tipa B (s porastom udjela tipa A(H39, s regionalnom raširenosti, niskog intenziteta, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Bosne i Hercegovine. “Mada je obolijevanje od gripe u biti nemoguće predvidjeti, u idućim tjednima se može očekivati dalji porast broja oboljelih. Tome može doprinijeti i kraj raspusta, završetak praznika, jer je više osoba u kolektivu, zatvorenom prostoru, kao i mali broj cijepljenih protiv gripe”, navodi se iz ovog zavoda. Budući da se najviše virusa razvija tijekom veljače i ožujka kada se i bilježi najveći broj zaraženih osoba, iz Zavoda za javno zdravstvo napominju kako još uvijek nije kasno za cijepljenje. Posebno se cijepljenje preporučuje starijim osobama te osobama s kroničnim bolestima kod kojih su znatno češće teže komplikacije gripe. Liječnici upozoravaju na mjere prevencije. Opće mjere prevencije mogu značajno spriječiti oboljevanje od gripe, a one obuhvaćaju izbjegavanje bliskih kontakata s oboljelim osobama, redovito pranje ruku, kao i redovito provjetravanje prostorija.

Preporučuje se i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, kao i adekvatna prehrana s dosta svježeg voća i povrća, dovoljno sna, odmora, ali i i tjelesne aktivnosti. Zanimljivo je spomenuti kako se kroz jedan nepokriveni čin kihanja u zrak šalje 2-5 tisuća kapljica ispunjenih virusima. Širenju i razvijanju virusa svakako pogoduju vremenske prilike. Naime, siječanj je bio veoma promjenjiv s iznimno toplim razdobljima, što je pogodovalo razvoju virusa. Prema prognozama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u sljedećim danima se očekuje pad temperatura. Tako bi prvog dana vikenda u Hercegovini temperatura trebala pasti do ništice. Niske temperature već od sutra očekuju se u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prema ovim prognozama oborine će se zadržati i sljedećeih pet dana, a snijeg se očekuje u većem dijelu zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?