Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

U BiH postoji udruga za pomoć Al-Quaidi

Vojno-obavještajna služba Izraela objavila je informaciju da humanitarni konvoj organizira turska islamistička organizacija IHH, koja uz BiH, svoje sjedišta ima i u arapskim državama.
02. lipnja 2010. u 12:12 3 komentara 262 prikaza
Hakimullah
Foto: AFP

Četiri dana prije nego što će njihovi komandosi, zapucati na humanitarne brodove koji su se s hranom i odjećom približavali izoliranom palestinskom području u pojasu Gaze, vojno-obavještajne službe Izraela, objavili su informaciju da humanitarni konvoj organizira turska islamistička organizacija IHH, koja uz BiH, svoje sjedišta u arapskim državama. Pozivajući se na arhivske podatke američke obavještajne agencije CIA-e, Instituta za međunarodne studije iz Danske, i svoja interna obavještajna istraživanja špijunske agencije MOSSAD, izraelski obavještajni krugovi tvrde da je turska humanitarna organizacija IHH-a imali veze s globalnom terorističkom mrežom Al-Qaidom.

Teroristi u BiH

Spominju podatak da su u prosincu 1997.godine turske vlasti upale u ured IHH-a u Istanbulu, u kojem su zaplijenili veliku količinu naoružanja, eksploziva, uputa za izradu bombe, zastava i džihad poruka. Pronađena je dokumentacija u kojoj su članovi spomenute organizacije planirali organizirati osvetoubilačke napade u BiH, Afganistanu, i Čečeniji. Uz tekst priložen je shematski prikaz djelovanja ove organizacije po svijetu koju su pribavili agenti CIA-e. U njoj se navodi da je turska International Humanitaire Hilsforganization (IHH) imala suradnju s radikalnim islamističkim organizacijama i pokretima u Iranu, Alžiru, Saudijskoj Arabaiji. U CIA-om dokumentu pobrojani su svi uredi koje je IHH-a imala na prostoru zapadne i jugoistočne Europe. Uz uredu u Beču, Zagrebu, Splitu, turska humanitarna organizacija otvorila je svoje urede u Tuzli, Ćeliću, Živinicama, Gračanici, Teočaku, Banovićima, Srebreniku, Kalesiji.

Veze s radikalima

Njena razgranata mreža, financirala je iz fondova najekstreminijih islamističkih organizacija ako što su Muslimanska svjetska liga, Visoki Saudijski Komitet. Djelatnost turske nevladine organizacije za ljudska prava i humanitarnu pomoć (IHH) prije nekoliko godina zabranile su izraelske vlasti pod izlikom da ugrožava “sigurnost” izraelske države, jer pomaže palestinski pokret Hamas. Pravdajući napad na brodove s humanitarnom pomoći izraelske vlasti optužuju spoemnutu tursku organizaciju da su kupili tri broda - uključujući “Mavi Marmaris” kako bi kroz lažnu misiju humanosti dali potporu Hamasu. Referiraju se na izjavu Muhammed Kaya, voditelj IHH’s podružnice u Gazi, koji je 21. svibnja kazao da postoji plan za slanje brodova u pojas Gaze svaki mjesec. Spomenimo da je u oružanom upadu izraelskih komandosa, na brodovima humanitarne pomoći za palestinsko stanovništvo u pojasu Gaze uhićen i državljanin BiH Yasser Mohamad Sabbagh. Veleposlanstvo BiH u Izraelu jučer je informiralo Ministarstvo vanjskih poslova da je Sabbagh zajedno sa ostalim humanitarcima pritvoren i trenutno se nalazi u zatvoru Ela, nadomak Beer Sheva, i u dobrom je stanju.

  • KlaWocin:

    \"uhićen i državljanin BiH Yasser Mohamad Sabbagh\" ovo ne može biti BiH državljanin? on može biti samo bosanski! zamolio bih večernjak da ovu netočnu informaciju ispravi!

  • drazenr:

    ma kakav bh drzavljanin to je stoka koja je najvjerojatnije 90-ih bila u el-mudzahedin odredu i klala sve sto je naislo pod noz(a da nije muslimanskog roda)

  • Jajčanin:

    Može i hercegovački, možda je iz Jablanice!