PROMJENE

U BiH drastično padaju prihodi od carina, preko 31 mil. manje

Novac
VL FOTO
23.11.2010.
u 08:42

Kao posljedica liberalizacije trgovine za dvije godine prihodi od carina smanjeni 150 posto

Liberalizacija trgovine s EU-om i generalno smanjenje uvoza roba iz inozemstva uglavnom se promatraju kao pozitivni procesi. Međutim, postoji i druga strana medalje, koja se ponajprije pokazuje kroz smanjenje prihoda od carina.

Smanjeni su prihodi

Ove godine, odnosno u njezinoj prvoj polovini, za više od 31 milijun manji su carinski prihodi nego u prošloj godini. Na ukupni iznos ubranih neizravnih poreza u BiH to i nije ostavilo velike posljedice, jer se glavnina sredstava zapravo prikuplja od poreza na dodatnu vrijednost. Ipak, carine i dalje ostaju važan izvor prihoda. - Promatraju li se prihodi od carina, u prvom polugodištu 2010. primjećuje se pad od 17,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. Ovaj pad je nastavak trenda iz prethodne godine do kojeg je dovelo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. Sporazumom je, naime, predviđeno smanjenje carinskih stopa i nefiskalnih dadžbina na širok spektar proizvoda. Važno je napomenuti da je negativan trend prihoda od carina u velikoj mjeri i rezultat smanjenja opsega uvoza uslijed globalne financijske krize, ističe u svojim polugodišnjim analizama državna vlada. Udio carina u strukturi neizravnih poreza iznosi 6,5 posto, što također predstavlja nastavak negativnog trenda iz prethodne godine. Usporedbe radi, udio carina u strukturi neizravnih poreza u prošloj godini je iznosilo 8,5 posto. Koliko su opali prihodi od carina, najbolje pokazuje podatak da je u prvoj polovini 2008. prikupljeno 150 posto više sredstava nego u prvih šest mjeseci ove godine.

Trošarine i cestarine

Usprkos ovakvim pokazateljima, ukupni godišnji prihodi od neizravnih poreza trebali bi biti veći nego prošle godine. Za razliku od carina, prihodi od trošarina i cestarine konstantno rastu. Ova vrsta prihoda bi sukladno izmjenama Zakona o trošarinama i harmonizaciji stopa s EU standardima trebala ublažiti posljedice pada prihoda od carina. U ovom kontekstu, pozitivni učinci na proračun mogu se očekivati već početkom 2011., kada se očekuje povećanje stopa trošarina. Rast prihoda od cestarina predstavlja rezultat povećanja stope cestarine koja se plaća iz maloprodajne cijene naftnih prerađevina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?