PORAŽAVAJUĆE

U bh. osnovnim i srednjim školama 2.500 ‘ponavljača’

Učenici
www.photos.com
10.12.2010.
u 08:07

BiH je na posljednjem mjestu u Europi prema rezultatima testova iz matematike i prirodnih znanosti

Više od 700 djece u osnovnim i skoro 1.800 u srednjim školama u Bosni i Hercegovini “izgubi” godinu i ponavlja razred, pokazuju službeni podaci za prošlu školsku godinu. Osnovnu školu u BiH je prošle godine pohađala 351.118 učenika, od čega je 36.056 bilo u prvom razredu.

Vojska učenika


Među ovom vojskom učenika našlo se i 720 djece koji su ponavljali neki od razreda osmogodišnjeg obrazovanja. Ovaj problem još je izraženiji u srednjim školama, koje je prošle godine pohađalo 146.919 djece. Od toga je 1.791 učenik po drugi put upisao isti razred, a statistika govori kako je problem učenika koji ponavljaju razred najizraženiji u strukovnim školama. Čak 984 učenika u ovim školama su prošle godine ponavljali razred, dok je broj takvih gimnazijalaca 135. Znatno više “ponavljača”, 592, bilo je u tehničkim školama. Različiti su razlozi neuspjeha djece u školama, ali rezultati istraživanja o provedbi razvojnih politika u sektoru razvoja ljudskog kapitala u BiH, pokazuju da obrazovni sustav ima brojne slabosti koje se ogledaju i kroz već spomenutih 2.500 djece koja ne uspijevaju s miminalnim rezultatima završiti neki od razreda osnovne i srednje škole. Ovome treba dodati i opadanje broja učenika u školama, što nije isključivo demografski problem, te negativne financijske učinke.

Smanjuje se broj


-Broj učenika se u četverogodišnjem periodu smanjio za skoro šest posto u osnovnom i skoro 11 posto u srednjem obrazovanju, dok se broj nastavnika povećao za 10 posto, a troškovi obrazovnog sustava za 11 posto. Ovo nije praćeno poboljšanjem kvaliteta obrazovanja, pa učenici pokazuju relativno loše rezultate u međunarodnim okvirima. Na ovaj način sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja postaje sve skuplji, istovremeno pružajući sve lošiju kvalitetu obrazovanja, ističe se u istraživanju. Istodobno, prema istraživanju koje je provela međunarodna organizacija TIMSS u 2007. na učenicima četvrtih i osmih razreda osnovnih škola, BiH je na posljednjem mjestu u Europi prema rezultatima testova iz matematike i prirodnih znanosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?