in memoriam

U 81. godini preminula novinarka Zdenka Korošec

svijeća portal (1)
Dominik Grguric/PIXSELL
21.05.2013.
u 10:27

Zdenka Korošec – Hoffman bila je jedna od posljednjih živućih novinara osnivačke redakcije Večernjeg lista, u kojem je provela gotovo cijelu novinarsku karijeru, od prvog broja do umirovljenja 1994. godine.

Jučer je u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, u 81. godini, preminula Zdenka Korošec – Hoffman, jedna od posljednjih živućih novinara osnivačke redakcije Večernjeg lista, u kojem je provela gotovo cijelu novinarsku karijeru, od prvog broja do umirovljenja 1994. godine.

Novinarstvo je odabrala za životni poziv još u mladosti. Nakon diplome na Visokoj novinarskoj školi, 1956. godine posao nalazi u sarajevskom dnevnom listu „Oslobođenje“, a u rodni grad se vratila 1958. u redakciju Večernjeg vjesnika, koja je godinu kasnije, nakon spajanja s Narodnim listom, postala osnivačkom redakcijom Večernjeg lista.

Prvih nekoliko godina pratila je gradska zbivanja, a od 1962. do 1964. godine i sve življu modnu industriju u tadašnjoj državi.

Nakon dvogodišnjeg liječenja, poslije teškog stradanja u požaru stambene zgrade u zagrebačkom Folnegovićevom naselju, novinarstvu se vratila 1966. godine. Radi, kako su joj u šali govorili, velikog iskustva sa zdravstvenim sustavom, tada joj je dodijeljen sektor zdravstva i socijalne skrbi, u kojem doživljava punu afirmaciju. Niz godina bila je vodeći novinarski autoritet za zdravstvo ne samo u Hrvatskoj, već i na cjelokupnom prostoru bivše države.

Ostala je zapamćena kao jedan od rijetkih novinara koji je u tadašnjim okolnostima dvojbenih sloboda novinarske riječi, oštrim komentarima ukazivala na propuste u zdravstvenom sustavu. Vrhuncima svoje karijere smatrala je uspješnu borbu perom za ustroj odjela vrhunske medicine u Hrvatskoj, poput odjela kardijalne kirurgije u zagrebačkoj KBC Rebro, izvještavanje o epidemiji velikih boginja, koja je buknula na Kosovu, 1972. godine, te činjenicu da je bila prvi novinar u bivšoj državi koja je problematizirala AIDS kao bolest koja se događa i našem, a ne samo nekim dalekim, moralno upitno, ustrojenim društvima.

Bila je prvi novinar koji je prisustvovao operaciji ugradnje umjetnog srca, izvještavala je s niza najznačajnijih medicinskih događaja iz zemlje i inozemstva, bila je poseban gost organizatora Prvog svjetskog kongresa o AIDS-u, autor je prvog Zdravstvenog vodića tiskanog na ovim prostorima, a njene tekstove prenjelo je više vodećih svjetskih tiskovina, od čega je najviše veselio prilog objavljen u japanskom Asahi Shimbunu, ponajviše radi visine honorara koju su Japanci platili njenom Večernjaku.

Za svoj rad primila je niz priznanja u zemlji i inozemstvu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?