Inicijativa Vlade

U 2013. plaćat ćemo plastične vrećice

Vrećice
07.09.2012.
u 10:27

Novac od jednokratnih plastičnih vrećica bio bi usmjeren u entitetske fondove za zaštitu okoliša

Vlada FBiH i službeno je preko Ministarstva trgovine i Ministarstva za zaštitu okoliša i turizma pokrenula inicijativu po kojoj će se plastične vrećice u budućnosti plaćati.

Zakon u pripremi


Na posljednjoj sjednici federalna Vlada donijela je odluku u kojoj službeno stoji da se povodom inicijative Federalnog ministarstva trgovine da se normativno urede pitanja proizvodnje, prometa i zbrinjavanja plastičnih vrećica zaduži Federalno ministarstvo okoliša i turizma da, u okviru svoje nadležnosti, pripremi odgovarajući akt kojim bi se regulirala ova problematika. “S ciljem”, stoji dalje u odluci Vlade, “realizacije usuglašenih i kompatibilnih rješenja za cijelu BiH potrebno je u izradu navedenog akta uključiti mjerodavno resorno ministarstvo iz RS-a i Distrikta Brčko, kao i ministarstva trgovine i financija. Novčane naknade za plastičnu vrećicu trebale bi iznositi između pet i sedam feninga po komadu, ali cijena će biti definirana za nekoliko mjeseci. Novac prikupljen od plaćanja plastičnih vrećica prema prijedlogu bio bi uplaćivan u entitetske fondove za zaštitu okoliša. Po uzoru na prijedloge iz Hrvatske, plaćale bi se samo one plastične vrećice čija je debljina manja od 20 mikrona ili tzv. vrećice za jednokratnu upotrebu.

Plaćanje po kategorijama


Plastične vrećice deblje od 20 mikrona trebale bi biti oslobođene od naknade, jer se one ne koriste jednokratno. Zakon o obveznom plaćanju plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu trebao bi stupiti na snagu početkom 2013. godine, kad stručna skupina završi svoj dio posla i s prijedlozima iziđe pred entitetske vlade, a odluku treba službeno verificirati parlamenti. Svjetska potrošnja plastičnih vrećica na godinu doseže između 500 milijardi i bilijun komada. Samo se u SAD-u godišnje koristi 100 milijardi vrećica, za što je potrebno 12 milijuna barela nafte. Plastične vrećice “krive” su za smrt tisuća ptica, kornjača i morskih sisavaca koji svake godine uginu nakon što ih pojedu ili se u njima uguše. Među zemljama koje su zabranile njihovu proizvodnju našle su se (čak i) Kina, Južna Afrika, Tajvan, Bangladeš, Butan i Ruanda. Nakon Irske, Italija tek prva zemlja EU-a koja je proglasila zabranu upotrebe plastičnih vrećica u 2012. I C. Gora razmatra mogućnost zabrane distribucije plastičnih vrećica, čime želi sustavno educirati građane o zamjeni plastičnih vrećica platnenima i papirnatima, te vrećicama od sličnih materijala, koje ne utječu na okolinu kao plastične.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?