HAAG

Tužiteljstvo nije dokazalo ništa iz optužnice protiv bh. Hrvata

Stojić Praljak
Vl foto
16.02.2011.
u 09:11

Ono što je tužiteljstvo govorilo protiv Stojića u ovom predmetu,nije jače od dokaza i iskaza svjedoka koji su išli u Stojićevu korist

- Zadaća tužiteljstva bila je da sve iz optužnice dokaže te da ne ostavi ni trunku sumnje na ono što stoji u optužnici. Na kraju ovoga možemo reći da je sve ostalo pod znakom sumnje te da ništa nije dokazano, bez ikakve sumnje - rekli su na početku svoje završne riječi odvjetnici Brune Stojića, koji su jučer počeli izlaganje završne riječi.

Velika pogreška Europe

Dodali su kako je žalosno da su Europa i svijet dopustili da se 90-ih godina u BiH dogode ovakve ratne strahote, ali da se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti. - Europa se još nije pomirila s onim što je dopustila da se dogodi u BiH. A sve se događalo iz političkih razloga - zaključili su Stojićevi odvjetnici. Dodali su kako je tužiteljstvo sve dokumente iščitalo na pogrešan način.

-Jedna izreka kaže kako je sve žuto tamo gdje je žutica. I tužiteljstvo je sve gledalo na taj način, što nije dobro. Bruno Stojić me uputio da iskreno kažem da sve ovo što je ispričano, i patnja koja je pala na sve narode, jest nešto što i njega dira. Kada se bude ocjenjivalo tko je Bruno Stojić, važno je shvatiti da je on među svojim svjedocima imao i svjedoke Bošnjake koji su na otvorenoj sjednici govorili u njegovu obranu. Nitko ne može isključivo polagati pravo na patnju. Ljudi koji su svjedočili za Stojića, došli su ovdje kako bi se borili protiv nepravde - i one koja se dogodila u ratu svima, ali i one koja se još uvijek događa Stojiću - poručili su odvjetnici ovoga haaškog optuženika. Naveden je niz primjera u kojima jasno stoji da je Stojić među svojim prijateljima imao i Srbe i Bošnjake, da je poduzimano niz napora kako se bi određene pogrešne stvari spriječile...

Iskazi Bošnjaka i Srba


- Iskazi Bošnjaka i Srba jasno govore kakav je Stojić bio i tijekom rata. Za Stojića su svjedočili i visoki dužnosnici Armije BiH koji su kazali kako su u Haag došli da bi svjedočili za čovjeka koji je pomogao njihovu narodu. Ti iskazi ne mogu biti zanemareni. Oni koji su bili na suprotnoj strani od Stojića, pred ovim su sudom svjedočili za njega. Puno je primjera kontakata Brune Stojića s Bošnjacima. Nije marginalizirao Bošnjake, nego ih je promicao na brojne dužnosti - naglasili su Stojićevi odvjetnici jasno navodeći imena Bošnjaka koji su dobili promaknuća zahvaljujući upravo Bruni Stojiću.

Čak su i izvješća stranih promatrača u BiH govorila o tome kako se ništa od Brune Stojića ne može čuti što je protiv Bošnjaka, niti bilo kakva ružna riječ ili postupak prema bošnjačkome narodu.

- Dokazi jasno govore kakav je odnos prema Bošnjacima imao Bruno Stojić. Njihovi svjedoci su imali riječi hvale i oslobađali su ga bilo kakve odgovornosti. Samo treba pogledati ono što piše u dokumentima i bit će jasno što je i na koji način Stojić radio tijekom rata - zaključio je odvjetnički tim Brune Stojića.

Oni će i danas nastaviti s iznošenjem svoje završne riječi. Inače, obrane svakog od optuženih imaju po pet sati za iznošenja obrane. Međutim, svi su konstatirali da je to ipak premalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?