BORJANA KRIŠTO:

Tužitelji pod pritiskom da protiv mene podnose kaznene prijave

borjana
VL FOTO
01.10.2011.
u 10:48

Krišto kaže kako je vidjela optužnice koje nemaju nikakvo utemeljenje

Bivša predsjednica Federacije BiH i aktualna izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto kazala je jučer kako su određeni tužitelji bili pod pritiskom da protiv nje podnose kaznene prijave. Sudjelujući u parlamentarnoj raspravi o radu državnog tužiteljstva, Krišto je kazala kako joj je jedan tužitelj otvoreno priznao da se od njega konstantno traži da protiv nje podnese kaznenu prijavu, iako za to nema nikakve osnove.

Primio naredbu

-Kada je taj tužitelj kazao da nema zbog čega podnijeti prijavu, rečeno mu je neka samo uradi to, kazala je Krišto dodavši kako je imala priliku vidjeti i neke optužnice koje su potpuno neodržive. Zapitala se je li leglo korupcije i kriminala upravo u Tužiteljstvu BiH. Slično su raspravljali i drugi izaslanici, napominjući kako se teško oteti dojmu da Tužiteljstvo BiH radi pod utjecajem stranaca i nekih političkih lidera. Teško je, ustvrdio je izaslanik Staša Košarac, raspravljati o radu Tužiteljstva BiH u Domu naroda, kada upravo tu sjede Dragan Čović, Mladen Ivanić i Josip Merdžo, koji su na svojoj koži osjetili rad bh. pravosuđa. Izaslanici iz Republike Srpske imali su najviše primjedbi na procesuiranje ratnih zločina nad pripadnicima srpskog naroda.

Politički procesi

-Ne možemo se oteti dojmu da smo u proteklom periodu imali političke procese pred Sudom BiH, posebno kada se uzme u obzir vrijeme i situacija kada su ti ljudi bili optuženi. Meni je čak bivši glavni tužitelj Marinko Jurčević priznao da se boji da ga prisluškuju, kazao je izaslanik Krstan Simić. Upozoreno je i da u BiH postoji „sindrom odmetnutih institucija“ koje otvoreno poručuju da ne žele odgovarati Parlamentu BiH kao najvišem zakonodavnom tijelu vlasti u zemlji i kriju se iza autoriteta visokog predstavnika.

Dopredsjedatelj Doma naroda Sulejman Tihić kazao je da netko treba i odgovarati što su pokretani sudski procesi protiv najviših političkih dužnosnika u BiH, koji su završili fijaskom. Ipak, Tihić je dodao kako je zahvaljujući bh. pravosuđu urađeno i mnogo dobrih stvari.

Komentara 1

PA
park
19:49 01.10.2011.

Ako ti je muž primao lažnu penziju a ti to damo nisi \"vidila\" , to je sasvim dovoljan razlog da te se pošlje u ćuzu......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?