Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Turska pozvala SDP i SDA na ‘bošnjačko jedinstvo’

Tihić je nakon sastanka s Ahmetom Davutogluom izjavio da mu je “ukazao na značaj jedinstva bošnjačkih političkih snaga, kao što su SDA i SDP BiH”
22. listopada 2010. u 08:58 1 komentara 11 prikaza
lagumdzija
Foto: VL FOTO

Ovotjedni posjet turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua potpuno je razobličio sve priče o “multietničnosti” i “anacionalnom karakteru” Socijaldemokratske partije BiH.

Značaj jedinstva


Predsjednik SDA Sulejman Tihić je, nakon sastanka s turskim šefom diplomacije, izjavio da mu je Davutoglu “ukazao na značaj jedinstva bošnjačkih političkih snaga kao što su SDA i SDP BiH”. Prema njegovim riječima, Davutoglu je rekao da u tom smislu treba raditi na jednom kosturu buduće koalicije kako na entitetskoj, tako i na državnom razini. Osim što je skandalozno da se ministar druge države miješa u formiranje vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, indikativno je i otvoreno svrstavanje SDP-a među bošnjačke stranke. Uz to, i medijska izvješća sa sastanka Davutoglua s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom pokazuju kako je “multietnički SDP” postao glavni adut Turske za jedinstvo Bošnjaka. Sve donedavno Lagumdžija se zgražavao nad turskim arbitriranjem među bošnjačkim političarima. Ne tako davno odbijao je i samu pomisao da se pod turskim pokroviteljstvom sastaje s Harisom Silajdžićem i Sulejmanom Tihićem. Izborni uspjeh mu je očito ulio dodatno samopouzdanje, pa sada, kako to dobro primjećuju neki domaći analitičari, pokazuje svoje pravo lice. U takvim okolnostima ni jačanje turske uloge u BiH nije mu neprihvatljivo.

Izborni inženjering

Štoviše, umjesto s onima koji su zadobili povjerenje hrvatskog i srpskog biračkog tijela, Zlatko Lagumdžija se upušta u razgovore s Davutogluom o formiranju vlasti u BiH. Zbog svega toga ne treba ni čuditi što je SDP iskoristio Hrvate iz svojih redova kako bi dovršio priču o nezapamćenom izbornom inženjeringu u BiH. Njihovim kandidiranjem na listama za županijske skupštine Zlatko Lagumdžija je pripremio teren za “osvajanje” Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

  • JohnConnor:

    Mislim da su pale sve maske perfidne politike bosnjackih stranaka, a napose SPD-a BIH. Oni si zamisljaju da je BIH samo njihova, a Hrvati i drugi su samo gosti.