dva mjeseca azila

Turska novinarka još ne zna hoće li je sud vratiti u Njemačku

'21.09.2012., Zagreb - Turska novinarka Vicdan Ozerdem, nedavno uhicena na granicnom prijelazu u Neumu, privedena i zadrzana u Dubrovackom zatvoru te pustena na privremenu slobodu do odluke Vrhovnog s
Robert Anić/PIXSELL
28.11.2012.
u 08:00

Vrhovni sud RH još nije donio odluku kako postupiti s Turkinjom optuženom za terorizam

Dva mjeseca i pet dana – toliko je prošlo otkako je slučaj turske novinarke Vicdan Özerdem prebačen na Vrhovni sud u Zagrebu. I otad – vlada muk! Turkinja se uredno dvaput tjedno javlja na policiju – što je bio uvjet nakon što je puštena da se brani sa slobode – a iščekivanje konačnog datuma odluke doslovce je ubija.

Priznala nakon mučenja

Podsjetimo, nakon što je ovog ljeta uhićena na graničnom prijelazu u Metkoviću, Županijski sud u Dubrovniku presudio je da se Vicdan izruči Turskoj. Uostalom, na Interpolovoj je tjeralici, a u toj je državi ionako optužena za terorizam. No, nikoga na tom sudu izgleda nije bilo briga što je priznanje koje je potpisala iznuđeno nepodnošljivim batinama, zatvaranjem u ćeliji bez svjetla i zraka, kao i mučenjem elektrošokovima. Zanemareno je pritom i to što turska novinarka ima politički azil u Njemačkoj, na temelju toga i konvencijsku putovnicu.

Tek nakon reagiranja premijera Milanovića slučaj je s dubrovačkog suda prebačen na Vrhovni sud u Zagrebu, koji tek treba odlučiti – ili će V. Özerdem poslati kući u Njemačku, gdje je prije uhićenja u Hrvatskoj s obitelji živjela devet godina, ili će potvrditi odluku dubrovačkog suda i nesretnu ženu izručiti Turskoj.

Želi vidjeti sina

Vrhovnom sudu poslali smo upit kada se može očekivati odluka, no odgovora nema. Baš kao što nema nimalo ljudskosti. Slučaj je, čini se, očito samo slučaj, a to što traumatizirana žena dane provodi u zagrebačkom stanu i pokojim isprekidanim pozivom sa sinom u Njemačku krati vrijeme nikome nije bitno. Već će doći vrijeme, a onda što bude. A ona je još, kao i za prvog našeg razgovora prije nekoliko mjeseci, povučena i nesigurna. Turska se ne spominje. Samo se još nada da nakon dva mjeseca premijer Milanović nije zaboravio što je javno obećao?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije