SUKOB

Turska i Rusija vode rat u BiH radi plinovoda, svađa RS i FBiH

plinovod
Dino Stanin/Pixsell
07.12.2011.
u 09:29

Rusi kod RS-a lobiraju za “Južni tok”, a Turci i SAD u FBiH za “Nabucco”

Unatoč nedavnom pozivu povjerenika za energetiku EU-a Günthera Oettingera, u kojoj od vlasti u BiH traži da entiteti zajednički krenu na izgradnju plinske i energetske mreže, preko koje bi se opskrbljivao veći dio Europe, upravo se ovih dana između RS-a i FBiH otvorio rat oko toga koji će plinovod i preko kojeg teritorija prolaziti podijeljenom državom.

Rusi ulažu u RS

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, pozivajući se na izjave ruskih investitora i njihovih vlasti, izišao je s informacijom da će krak plinovoda “Južni tok”, koji ide iz Rusije, ići kroz RS. O tome postoje konkretni razgovori s naftnim ruskim divom Gazpromom. Na drugoj strani vlast u FBiH zanimanje je pokazala za uključenje u projekt izgradnje plinovoda “Nabucco” koji bi iz Kazahstana, Turkmenistana i država tzv. Kavkaskog bazena opskrbio ostatak Europe, kao konkurencija ruskom plinu. Zbog sukoba entiteta, koji bi i kuda krak plinovoda prolazio, u javnom poduzeću BH Gas kažu da su u procjepu i da su uradili što se tiče njih sve ono što se moglo uraditi po pitanju sudjelovanja BiH u oba projekta, i “Južni tok” i “Nabucco”.

FBiH pritiskaju Turci

S obzirom na to da u ovakvoj investiciji trebaju sudjelovati države, a ne pojedinačne kompanije, Vijeće ministara BiH treba donijeti konačnu odluku u kojem će jednom od ova dva ili oba projekta sudjelovati. Kako novo Vijeće ministara još nije utemeljeno, brigu su preuzele entitetske vlade, naravno uz stalni rivalitet. Na drugoj strani turski gigant za distribuciju plina i nafte Botas, koji je jedan od glavnih partnera za izgradnju plinovoda Nabucco, koji ima potporu SAD-a, preko vlasti u FBiH lobira za svoj projekt. Tvrde da će tako izbjeći ovisnost o ruskom prirodnom plinu. EU zbog svojih interesa traži kompromis, koji još nije na vidiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?