Vlada

Trgovina pozicijama prije pada federalne Vlade

Parlament
29.01.2013.
u 09:08

Sin Desnice Radivojevića imenovan za savjetnika ministra Bahilja?

Iz stranaka aktualne parlamentarne većine u Federaciji BiH poručuju da će doći do izglasavanja nepovjerenja aktualnom sazivu federalne Vlade, vjerojatno u veljači. Marinko Čavara, šef zastupničkog kluba HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, očekuje da bi odmah po isteku 11. veljače, kao roka za izjašnjavanje Vlade FBiH, mogla biti održana izvanredna sjednica u Parlamentu radi ove inicijative, potekle iz Parlamenta, za izglasavanje nepovjerenja Vladinom sadašnjem sazivu. - Ako Vlada dostavi njeno mišljenje ranije, takva sjednica u Predstavničkom domu mogla bi se očekivati i prije, kazao je Čavara jučer za Agenciju Fena.

Glasanje o nepovjerenju

Sličan razvoj događaja najavio je i lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić kada je krajem protekle sedmice izjavio da se izvanredna sjednica u Parlamentu može očekivati 12. ili 13. veljače, kada će po njegovom mišljenju biti izglasano nepovjerenje Vladi. Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu federalne Vlade pokrenule su stranke aktualne parlamentarne većine - SDP BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990. U Zastupničkom domu je 56 od 98 zastupnika potpisalo tu inicijativu, a u Domu naroda 35 od 58 delegata. Potpisnici traže da budući Vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke “četvorke”, odnosno aktuelne parlamentarne većine. Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najutjecajnija SDP BiH objavila raskid koalicije u BiH sa SDA. U sadašnjem sazivu Federalne vlade još sjede ministri iz “stare” koalicije, koju su, osim tih dviju stranaka, činile i Narodna stranka “Radom za boljitak” te Hrvatska stranka prava.

Imenovanja prije smjena

I dok se očekuje rekonstrukcija federalne Vlade, u tijeku su imenovanja na visoke dužnosti. Neslužbeno se dozna je kako sin ministra Desnice Radivojevića imenovan za savjetnika federalnog ministra trgovine Milodara Bahilja. Ovakvo imenovanje smatra se kupovinom Radivojevićeve odanosti SDA-u, Lijanovićevoj stranci i HSP-u koji i dalje opstruiraju volju većine i rekonstrukciju federalne Vlade. Očekuje se kako će u idućih nekoliko dana biti još ovakvih imenovanja. Političke stranke i na ovaj način pokušavaju ostati na vlasti što je duže moguće, bez obzira što se još jednom ruši volja većine i legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?