Škole

Trend je smanjenja broja učenika pa učitelji moraju “krpiti” norme

Škola
15.09.2012.
u 11:49

Pretpostavka je da je broj prvašića opao jer roditelji djecu šalju u Metković u školu

Sve tri osnovne škole s područja čapljinske općine uklopile su se u trend smanjenja broja osnovaca u HNŽ-u. Međutim, taj je podatak nakon opsežnih radova na zgradi OŠ Vladimira Pavlovića nekako u drugom planu. Ravnatelj Zoran Bukmir ističe da je škola tijekom ljeta bila veliko gradilište koja se od oronule zgrade pretvorila u pravu ljepoticu koja u novoj školskoj godini ima tri odjela manje u višim razredima, te deset posto više prvašića, doznajemo od ravnatelja Bukmira. U OŠ “Čapljina“ koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu jedno odjeljenje je manje, ali po riječima ravnatelja Salke Čevre zbog odlaska jedne djelatnice u inozemstvo nije bilo tehnološkog viška. Valja istaknuti da je škola uspješnom prijavom kod organizacije “Futura baag” iz Austrije osigurala školske torbe za svih 33 prvašića. Dvadesetak učenika je manje u OŠ “Lipanjske zore“ iz Višića u novoj u odnosu na prošlu školsku godinu. U prvi razred upisano je 70 učenika, od čega u centralnoj školi 16. Prema riječima ravnateljice Nade Pažin do uvođenja sustava devetogodišnjeg obrazovanja prije tri godine, u ovoj školi je u prosjeku bilo oko stotinu prvašića. Pretpostavke su da je dio roditelja odlučio djecu voziti u obližnji Metković, što je rezultiralo rapidnim opadanjem broja prvašića. Prema riječima ravnateljice dio nastavnog osoblja dopunjava normu radom u drugim školama u prvom redu Čitluku i Čerinu. Valja reći da i dalje značajan broj osnovaca s čapljinskog područja pohađa osnovnu školu u susjednom Metkoviću. Što više svih 162 osnovaca iz Gabela Polja ide u metkovsku osnovnu školu!? Na to se odrazilo uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja kada se povećao broj osnovaca koji se školuju izvan matične općine.

Inače, prema neslužbenim informacijama u HNŽ-u nova školska godina je krenula sa čak 35 odjela manje, 19 na hrvatskom i 16 u dijelu koji radi po bosanskom nastavnom planu i programu. Što se tiče sustava “dvije škole pod jednim krovom”, prosvjetni radnici svjesni da bi njegovo rušenje nemali broj njih ostavio bez posla, bez obzira na sudske presude razmišljaju u stilu – prođi me se!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?