konačno uspjeli!

Treći pokušaj: Južna Koreja lansirala raketu sa satelitom

Lansiranje rovera (1)
NASA
30.01.2013.
u 10:00

Raniji južnokorejski pokušaji lansiranja satelita za prikupljanje klimatskih podataka u orbiti propali su 2009. i 2010. godine, no jutros je raketa konačno dosegla željenu visinu

Nakon dvije odgode zbog tehničkih razloga, Južna Koreja jutros je u točno 7 sati lansirala raketu sa satelitom u svemir. Vlasti iz Seula potvrdile su da je raketa teška 140 tona uspješno lansirana iz svemirskog centra Naro koji je 480 kilometara udaljen od glavnog grada, javlja BBC.

Nova operacija dolazi nekoliko tjedana nakon što je Sjeverna Koreja postavila satelit u orbitu. Taj je potez izazvao žestoke međunarodne kritike.

Raniji južnokorejski pokušaji lansiranja satelita za prikupljanje klimatskih podataka u orbiti propali su 2009. i 2010. godine, no jutros je raketa konačno dosegla željenu visinu. Još nije moguće potvrditi je li satelit 2C u ispravnoj orbiti, a najavljeno je da bi do četvrtka trebao biti uspostavljen kontakt između njega i baze na Zemlji.

>>NASA testira motor poznate rakete Apollo 11

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?