INTERVJU PETAR MILIĆ

Trebamo se izboriti za hrvatsku republiku BiH

Milić
VL FOTO
28.08.2010.
u 10:37

- Sloboda zahtijeva veliku žrtvu političara, na što oni sada i ne pomišljaju - rekao je Milić u intervju za Večerjni list

Prof. Petar Milić, pjesnik koji pjeva o otajstvima slobode i političar kojem su zbog zalaganja za hrvatsku republiku šest godina bila oduzeta građanska prava, a zbog sudjelovanja u Hrvatskoj samoupravi protiv njega se po sarajevskim tužiteljstvima tri i pol godine vodio montirani politički proces, bez dlake na jeziku govori o rješenju hrvatskog nacionalnog pitanja i odnosu hrvatskih političara prema ovom gorućem pitanju.

Je li hrvatska politička elita u BiH jasna glede rješenja hrvatskoga nacionalnog pitanja?

Odgovor je vrlo jednostavan - nije. Još uvijek kod hrvatskih političara prevladava stanje svijesti koje traži jasnu odstupnicu samo za svoju poziciju i samo za svoju korist. U tom cilju hrvatski političari nisu obznanili narodu koji je to put do nacionalne slobode i što nas čeka na tom putu, iako su se razletili skupljajući poene u ovo predizborno vrijeme, govoreći da se poslije izbora mora pristupiti ustavnim promjenama. Očito nemaju viziju na koji način to ostvariti. Oni otkrivaju samo toliko da bi produžili svoju političku moć a pitanje institucionalne slobode hrvatskog naroda im je sredstvo manipuliranja.

Koji je to put do nacionalne slobode?

Jedan od najstupidnijih prijedloga koji je izašao iz političke mašinerije HDZ-a prije desetak godina i koji su mnogi prihvatili jest zalaganje za tzv. jednakopravnost Hrvata u BiH. Ovakvo predloženo rješenje izravno potire političku zbilju prava Hrvata na slobodu i praktično potvrđuje da Hrvati i nisu neslobodni, nego im položaj nije dobar. S druge strane, pozivanjem na jednakopravnost, pitanje nacionalne slobode, koje je ekskluzivno i svojstveno samo nama i po Božjoj volji ostavljeno samo za nas, ali ga očito nismo vrijedni ni dostojni, svodimo u korelaciju s drugim narodima i na taj način ga skrnavimo i praktično izravno negiramo i odričemo ga se. Mi bismo bili jednakopravni s drugim narodima u BiH i bez središnje razine vlasti, ali kao narod ne bismo bili slobodni. Sloboda je imati svoje vlastite institucije - izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast na točno određenom ozemlju.

Hoćete li nam konačno kazati koji put vodi do slobode?

Oportuna hrvatska političarska zbilja nakon dugog niza šutnje i smutnje došla je do stanja kada se demagoški, bez posljedica po sebe i svoju poziciju, može kazati da se rješenje hrvatskoga nacionalnog pitanja vidi u federalizaciji državotvorne zajednice BiH. I to je politički plafon. Na kraju krajeva, mi i sada unutar BiH imamo Federaciju BiH s jedinicama koje nemaju nikakve veze sa slobodom hrvatskog naroda u BiH. Put do slobode u ovakvoj zbilji se neće ostvarit na takav način i u najpovoljnijem slučaju zahtijevat će veliku žrtvu i političara, na što oni sada i ne pomišljaju.

Kakav politički sadržaj trebaju imati buduće federalne jedinice?

Svakako da federalne jedinice, ako im je svrha riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, moraju, uz ostalo, imati izrazitu političku dimenziju. Federalne jedinice moraju biti republikanskog tipa, a Hrvati državotvorne zajednice BiH moraju imati svoju hrvatsku republiku.

Kako je ostvariti?

Političko pravo na nacionalnu slobodu, najbolje definirano Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima koji je 1960. prihvatila Skupština UN-a i koji je sukladan s teorijom Eugena Kvaternika i Ante Starčevića o hrvatskom državnom pravu od prije 150 godina, moramo dovesti u korelaciju s političkom zbiljom u BiH.

Što je sa zemljovidom, to je za sve najteže pitanje?

Hrvatski političari, ako žele svoju političku karijeru vezati za sudbinu svoga naroda, moraju prije završetka izbora jasno dati do znanja koji su to zemljovidi koji bi na najbolji način državotvornu zajednicu BiH odredili kao demokratsku i pravičnu zemlju triju suverenih naroda. Svakako da se demokratičnost buduće BiH ogleda u konzumaciji slobode kako tri suverena naroda, tako i svih građana, a pravičnost se ogleda u činjenici kako se mora smanjiti 49-postotni srpski ekskluzivitet na BiH u okviru RS-a.

Može li se to provesti s obzirom na tisuće suprotstavljenih političkih silnica?

Politička zbilja i dosadašnja iskustva u sličnim situacijama u svijetu matematički jasno su utrli put i za mogućnost jednostranih poteza onih koji ne smiju dopustiti praktično curenje svoje nacionalne supstance iz BiH. U pitanju je njegov opstanak u državotvornoj zajednici BiH i u slučaju dužeg opstruiranja demokratskog i pravičnog rješenja za BiH nećemo moći čekati nikoga da bismo došli do slobode.

Jeste li Vi spremni na jednostrane poteze?

Uvijek sam bio spreman na žrtvu zbog slobode svoga naroda. Mi jednostavno nemamo drugog izlaza, iako će mnogi grlati sadašnji promicatelji ‘nacionalnih prava’ u tom slučaju prvi preko granice, kao i u slučaju Hrvatske samouprave.

Pripremate li zemljovid?

Spreman sam izaći sa zemljovidom prijedloga preustroja BiH prije izbora koji bi u sebi sadržavao komponente demokratičnosti i slobode za sve, kao i pravičnosti u odnosu na sadašnje stanje.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
predak
13:48 28.08.2010.

Ne volim reći niti jednu lošu riječ o stvarnom ocu domovine Franji Tuđmanu, ali najveća mu je pogreška što u Daytonu nije osigurao (od Bugojne, Livna, .... .. do Mostara, Ravnog, Neuma i Stolca) Hrvatsku Republiku kao sastavnicu u BIHH i garanciju opstoja Hrvata u toj priznatoj državi. Stoga svaka akcija prema tome je potrebna, nužna i pravedna, a u skladu je s u Daytonu usvojenom ravnopravnošću i konstituivnosti Hrvata, kao i Bošnjaka i Srba. Zašto pjesnik u zatvor i/ili gubitak prava, a ne rukovoditelji jedinog prostora na svijetu stvorenog na genocidu u trećem tisućljeću - Republike srpske???!!!

FY
Fuck you Mother Fucker
23:58 29.08.2010.

Kao Bosnjak jesam za tri federalne jedinice, medjutim vi ljudi pricate naucnu fantastiku. 1. FBIH se ne moze prekrajati ako se ne prekraja genocidna tvorevina 2. Srbima nikako i ni pod kakvim pravima (historijskim ili bilo kako drugo) ne pripadaa ni 40%, a kamoli 49%. Nekakav realan omjer bi bilo 30%, koliko ih je i bilo u sastavu stanovnistva 1991. 3. Srbi se toga nece odreci izuzev ako ne izgube u ratu Jeste vi sigurni da Tudjman nije dobio pravo na cijelu Hrvatsku ako vas zrtvuje i da je zapravo to vec placeno? Najbolje rjesenje bi bilo 17% Hrvati, 31% Srbi, 52% Bosnjaci i ostali. Medjutim Srbi se ece odreci 49% osim ako ne budu prisiljeni. Zato ako Hrvati hoce mjenjati postotke, jedini naci je rusiti Dayton, a to se svakako nece ostvariti u koaliciji sa Dodikom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?