NOVI MANDATAR

Treba se složiti Predsjedništvo, entitetska većina i proći provjere

predsjedništvo
VL FOTO
04.06.2011.
u 12:36

Premijer se nalazi pod posebnim povećalom najprije međunarodne zajednice, a zatim i institucija BiH zaduženih za zakonitost i provedbu izbornog procesa

Dug je put da BiH dobije novi saziv Vijeća ministara, napose zbog složenog političkog sustava biranja, ali i brojnih provjera koje su potrebne da bi se odredio mandatar, a zatim i devet ostalih članova državne Vlade. U svim parlamentarnim demokracijama svijeta, stranke najprije naprave dogovor oko vladajuće većine, što u BiH nije slučaj. U ovoj zemlji najprije se ide s kandidatima pa tek onda traži potrebna većina u Zastupničkom domu koji po proceduri jedino glasuje o novom sazivu Vijeća ministara. Prema sadašnjem raspoloženju, jasno je da se neće jednostavno doći do dogovora budući da bošnjačke političke stranke SDP i SDA imaju megalomanske zahtjeve da popune polovicu mjesta, što su otvoreno rekli i sugovornicima iz EU-a i SAD-a ističući da neće dopustiti da ih nadglasaju hrvatske i bošnjačke stranke.

S druge strane stoji blok hrvatskih i srpskih stranaka koji pak vjeruje da je jedino moguće i održivo onakvo rješenje prema kojemu bi legitimni predstavnici sva tri naroda zauzeli pozicije u vlasti.

Ključne riječi

Komentara 2

NP
nocna.ptica
14:09 04.06.2011.

Bošnjaci mogu što god zažele uz obilatu pomoć Međunarodne zajednice i domaći Sejda Bajramovića

KR
krtica
22:43 05.06.2011.

Pa dokle ce ta novostvorena nacija imati takve megalomanske zahtjeve da popune polovicu mjesta u Zastupnickom domu? Zar to nije pokusaj uspostave turskog carstva??? Malo morgen ,balijice!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?