Nakon 18. godina

Tražili dokaze o ubojstvu generala Vlade Šantića

Policija
25.08.2013.
u 10:19

Policijski istražitelji su na nekoliko lokacija u hotelu tražili biološke dokaze o smaknuću generala HVO-a u sklopu istrage koja je nedavno ponovno pokrenuta na inicijativu ravnatelja Federalne uprave policije Dragana Lukača

Forenzičari Uprave policije Federacije BiH (FUP) pokušali su pronaći nove biološke tragove u hotelu Sedra kod Bihaća koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju nestanka i najvjerojatnije ubojstva generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića u proljeće 1995. godine. Tužitelj unsko-sanskog Županijskog tužiteljstva Husein Huzeirović je u četvrtak nazočio pronalaženju tragova zajedno s istražiteljima FUP-a kako bi pokušali doći do novih dokaza u ovome vrlo složenom predmetu na kojemu rade čak trojica tužitelja.

Tužitelj obećao rješenje

Ispred hotela u Bihaću posljednjih dana bilo je primjetno i policijsko osiguranje, kao i vozila službenika Federalne uprave policije koji mjesecima nastavljaju opsežne istrage oko pronalaska počinitelja i nalogodavaca likvidacije generala HVO-a. 
Huzeirović je ranije ustvrdio kako se u slučaju generala Šantića ne radi o nestanku, nego o ubojstvu koje će biti rasvijetljeno. General Šantić je nestao u noći 8. ožujka 1995. godine iz hotela Sedra, a prema medijskim navodima tada je bio u društvu s generalom Armije BiH Atifom Dudakovićem s kojim je bio u stalnome sukobu. Od tada mu se gubi svaki trag. Nedugo nakon njegova nestanka mještovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo je provelo istragu. U javnosti sve donedavno nisu se pojavili nikakvi detalji, a onda se cijeli slučaj, kako se i pretpostavljalo usmjerio prema osobama na koje se i do sada sumnjalo da su povezani s ovim zločinom. Policijski istražitelji nedavno su tražili dokaze i na staroj željezničkoj pruzi za što su se vezivala nagađanja da je mjesto na kojem je general likvidiran, stavljen u plastičnu bačvu i zakopan. A sve je krenulo po zapovijedi generala Armije RBiH Atifa Dudakovića da Šantića s proslave u hotelu ‘vode na spavanje’, kako je u ranijoj istrazi potvrdio i svjedok T. J.

Dvojica svjedoka

“Kada je rečeno da se Šantić vodi na spavanje, ja sam ušao u prostoriju gdje su bili članovi zapovjedništva i vidio sam da pratitelj generala Dudakovića, Šiljo i pratitelji moga zapovjednika Hamde, Mašić Samir i Zolić Deni, drže ispod ruku Šantića i izvode ga van, stoji, između ostalog, u izjavi svjedoka T. J. Prema iskazu drugoga svjedoka K. R., Šantić je ranije tog dana na nagovor i uz pratnju Hamdije Abdića Tigra, tadašnjeg zapovjednika 502. brigade Armije RBiH, došao na proslavu u hotel ‘Sedra’. Svjedok K. R. je načuo dio razgovora između Šantića i Dudakovića, prije nego što je na zahtjev 15-ak policajaca zamoljen da preda oružje i da se udalji na drugu lokaciju. Nova istraga pokrenuta je na inicijativu ravnatelja FUP-a Dragana Lukača koji je obećao ubojice dovesti pred lice pravde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?