KORUPCIJA

Tražili da plati stotine tisuća maraka kako 
bi dobio posao

korupcija
arhiva VL
30.08.2010.
u 07:40

Tvrtka Mos iz Sarajeva je samo jedna od 756 žrtava namještenih tendera

Samo u prošloj godini, u sektoru javnih nabava u BiH korupcija je pojela 400 milijuna maraka javnog novca. Zanimljivo je to što se od usvajanja zakona o javnim nabavama prije pet godina korupcija u BiH povećala.

Opremanje zgrade


Tvrtka Mos iz Sarajeva dala je 2008. najpovoljniju ponudu i pobijedila na natječaju za nabavu uredskog namještaja za opremanje zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, vrijednom 2,5 milijuna maraka. No, to nije bilo dovoljno da se s tom kompanijom zaključi ugovor o izvršenju posla.

„Moj klijent je rekao da su od njega tražili da plati nekoliko stotina tisuća maraka. Kako on tu brojku nije želio platiti, onda je, naravno, izgubio tender“, kaže pravni zastupnik tvrtke Mos, banjalučki odvjetnik Nebojša Milanović za Deutsche Welle. Umjesto tvrtke Mos posao je dodijeljen dvjema tvrtkama, čija je ponuda bila za 200 tisuća maraka veća. Oni su, što je potvrdio i Sud BiH, kaže Milanović pobijedili na ponovljenom natječaju koji je rađen prema njihovoj specifikaciji, ali, usprkos tomu Mos nije dobio obeštećenje u iznosu od 10 posto vrijednosti posla koje mu po zakonu pripada. Mos je samo jedna od 756 žrtava namještenih tendera u BiH u prošloj godini, koje nisu obeštećene, kaže predsjednik Tendera Rajko Kecman, udruženja koje je ovih dana zatražilo od kandidata na izborima da potpišu izjavu kako će se, ukoliko dođu na vlast, boriti protiv korupcije u sektoru javnih nabava.

40 km autoceste

Samo u prošloj godini korupcija u sektoru javnih nabava „pojela“ 400 milijuna KM javnog novca. S tim iznosom moglo bi se izgraditi 40 kilometara autocesta, sanirati sve srednje škole i osigurati besplatno osnovno, srednje i visoko obrazovanje u zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?