Zastupnički dom

Traži se ‘odgovornost’ za rasipništvo u institucijama

Parlament
19.12.2012.
u 09:48

Zastupnici su bili vrlo oštri prema institucijama koje se ponašaju rastrošno. Navodili su primjere iz revizijskih izvješća te se pitali što je s reakcijom nadležnih

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je jučer sedamdesetak revizijskih izvješća o financijskom poslovanju državnih institucija u prošloj godini. Zastupnici su bili vrlo oštri prema institucijama koje se ponašaju rastrošno. Navodili su eklatantne primjere iz revizijskih izvješća, a mnogi su se pitali i što je s reakcijom nadležnih institucija. Nisu krili i nezadovoljstvo što se mediji više bave navodnim rasipništvom Parlamenta, dok mnoge nepravilnosti iz drugih državnih institucija ne spominju.
 

Tko su odgovorni?

Beriz Belkić (SBiH) kaže da iz svih ovih izvješća nije uspio doći do podatka tko je odgovorna osoba za financijsko poslovanje neke institucije. On smatra da bi imenom i prezimenom trebalo detektirati one koji su dopustili nedomaćinsko poslovanje. Njegovim kolegama poput Slavka Jovičića (SNSD) zasmetali su i podaci o rasipništvu nižerangiranih dužnosnika. - Ne branim nas zastupnike. Mi trebamo biti u fokusu javnosti, ali samo zato što dopuštamo ovakvu nemarnost, što ove institucije ovako rade, ustvrdio je Jovičić. Njegov stranački kolega Boško Tomić osvrnuo se i na podatke iz specijalnog revizijskog izvješća o korištenju službenih vozila.
 

Poduzeti mjere

- Kada se naprave jedinstvena pravila upotrebe službenih vozila neće se moći dogoditi da pomoćnik zamjenika ili zamjenikov pomoćnik može koristiti službeni automobil, posebno što imamo automobila koji se koriste 24 sata dnevno. Nitko ne koristi usluge gradskog prijevoza, ali smo zato za taksi usluge potrošili 366 tisuća, a za korištenje privatnih vozila 470 tisuća KM, kazao je Tomić, pozivajući i unutarnju kontrolu u institucijama da provjerava nelogične troškove, kao što je onaj u kojem je jedan službenik za isti dan prešao na relaciji Mostar - Sarajevo - Banja Luka više od dvije tisuće kilometara, a pri tome bio prijavljen da je u to vrijeme na svom radnom mjestu. Iako su pojedini zastupnici prosvjedovali što sjednici Zastupničkog doma ne nazoče čelnici institucija koje su dobile negativna revizijska izvješća, Saša Magazinović (SDP) je izrazio sumnju da će Parlament uspjeti u dvoranu dovesti bivše ministre, poput Svena Alkalaja, Safeta Halilovića ili Selme Cikotića.
Darko Babalj (SDS) istaknuo je da njemu ne smeta što na zasjedanju Zastupničkog doma nema predstavnika institucija čije se poslovanje razmatra. - Više bih volio da u ovoj dvorani sjede predstavnici Tužiteljstva i Suda BiH te da se konačnu poduzmu odgovarajuće mjere prema onima koji to zaslužuju, kazao je Babalj jučer u izlaganju na sjednici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?