UMIROVLJENICI

Traži se nova reforma mirovinskog sustava

umirovljenici
VL FOTO
06.11.2010.
u 11:05

Umirovljenici smatraju da se strategija reforme ne može i ne smije usvojiti bez njih

Usuglašavanje strategije reforme mirovinskog sustava FBiH napravljeno je bez prisutnosti predstavnika Saveza umirovljenika, kao i bez predstavnika resornog federalnog ministarstva, što je, smatraju umirovljenici, nedopustivo. Savez županijskih udruga umirovljenika Federacije BiH, koji broji oko 60 tisuća umirovljenika, ogorčen je ovim činom.

Doznali iz medija

Naime, predsjednik ovog saveza Ivan Kožul ističe da su u ovom savezu za usuglašavanje spomenute strategije doznali iz medija, što je, ističe, nedopustivo. “U rujnu ove godine saznali smo da je izvršeno usuglašavanje strategije reforme mirovinskog sustava u FBiH između umirovljenika saveza sa sjedištem u Sarajevu i Zavoda MIO”, navodi Kožul. Međutim, iz razgovora s predstavnicima Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH sa sjedištem u Sarajevu dolaze do saznanja da ni oni nisu sudjelovali u usuglašavanju strategije niti su prihvatili “usuglašenu” strategiju, navodi se nadalje iz Saveza županijskih udruga umirovljenika Federacije BiH. Iznenađeni ovim saznanjem, iz Saveza županijskih udruga su federalnoj Vladi uputili prigovor na usuglašavanje strategije, ali i resornom ministarstvu i Svjetskoj banci. “Uslijedilo je očitovanje federalnog ministra rada i socijalne skrbi Perice Jelečevića u kojem stoji da ni članovi imenovani u ekspertnu skupinu od Vlade nisu bili obaviješteni o aktivnostima vezanim uz provedbu dodatne javne rasprave na kojoj je strategija usuglašena, te da u istoj ni na kakav način nisu sudjelovali”, navodi Kožul. Također, uz sve to ističe kako u Jelečevićevu očitovanju stoji da se ovo ministarstvo s izmjenama upoznalo po sačinjavanju inoviranog teksta prijedloga strategije.

Zakazan sastanak

Jelečević je naveo i da je šef ekspertne skupine inovirani tekst prijedloga strategije dostavio izravno premijeru FBiH, a ministarstvu je dostavljena kopija, dodavši kako ministarstvo ne može snositi posljedice za propuste. Nakon reakcije saveza čije je sjedište u Mostaru, predsjednik ekspertne skupine ih je kontaktirao te predložio sastanak. Iz saveza su pristali, međutim zbog činjenice da je prijedlog usuglašene strategije na daljnje postupanje dostavljen izravno premijeru, sumnjaju da je sastanak samo formalnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?