Daytonski sporazum

Travnik će biti uređen kao Mostar

Travnik
15.11.2012.
u 09:39

Poštivanje sporazuma Daytonski sporazum kaže kako dva grada moraju biti uređena na isti način. Hrvati inzistiraju na provedbi ove odluke

Dok Bošnjaci u Mostaru vode “rat” oko ustroja ovog hercegovačkog središta ne poštujući čak ni odluku Ustavnog suda BiH, u Travniku po istom pitanju, o (pre)ustroju srednjobosanskog kulturnog, političkog i administrativnog središta neće čak ni razgovarati. A, na žalost, “krila” za bošnjački odnos “ravnopravnih i ravnopravnijih” šutnjom i nečinjenjem daju im i međunarodne organizacije, institucije, veleposlanstva..., pa i OHR na čelu s dosadašnjim i sadašnjim visokim predstavnicima.

Što kaže Dayton

A daytonskim Ustavom Mostar i Travnik moraju biti ustrojeni po istim principima i načelima. S tim ciljem, podsjećanjem i upozorenjem visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku otvorenim pismom obratio se Općinski odbor HSS-NHI Travnik koje je potpisao predsjednik Tomislav Rajić. U otvorenom pismu se kaže kako Hrvati Travnika s posebnom pozornošću prate sve aktivnosti OHR-a po pitanju usuglašavanja Statuta grada Mostara s presudom Ustavnog suda BiH, te se konstatira kako su prošli svi rokovi do kada je trebalo provesti odluku najviše institucije sudbene vlasti u ovoj državi. “Stoga je vaš angažman, kaže se u otvorenom pismu, na prevladavanju navedene situacije zbog koje ni lokalni izbori u ovom gradu nisu provedeni svake hvale vrijedan, a za pretpostaviti je da ste se, ponovno, uvjerili da se u ovoj državi, na žalost, bez izravnog vašeg uplitanja i vaše pomoći, neka pitanja i problemi nikako ne mogu razriješiti, niti, kako je to slučaj kod nas u Travniku, čak ni pokrenuti s mrtve točke”. U pismu se dalje navodi kako su Hrvati Travnika, i osobno potpisnik otvorenog pisma Tomislav Rajić, u više navrata njega, Valentina Inzka, i njegove prethodnike, upozoravali na problem oko (pre)ustroja Travnika, na koje se, do sada, nitko nije uopće obazirao niti na ta upozorenja reagirao.

Apel za pomoć

“Ovaj put vas ne prozivamo zbog nečinjenja u tom smjeru, već vam upućujemo apel za pomoć. Molimo vas, ekselencijo, organizirajte sastanak u Travniku, nas Travničana, Bošnjaka, Hrvata i Srba, odnosno predstavnika sva tri konstitutivna naroda, a to bi mogli biti i predstavnici političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Travnika, ili pak one pojedince, predstavnike koje vi po ovom pitanju držite relevantnim.

Razlog naše molbe je činjenica da još nikada predstavnici tri konstitutivna naroda o ovom pitanju nisu ni razgovarali”, kaže se u pismu.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
Balija
11:40 15.11.2012.

Dejton ski sporazum je bio okvir za BiH.Dogovoriliga i napravili veliki ljudi i stručnjaci koi su poznavali mnogo dobro istoriske probleme na tim prostorima.Poslije sporazuma dolazi na vlast čovjek koji je bio u to vrjeme marginalna licnost Mesić irusi dejton i primjenjuje ga kakonjemu odgovara,i to bez ikakvih posledica.Milorada Dodika prezirusvakodnevno njega i njegovu politiku zbog toga sto slijedi dejton.

BA
Balija
11:55 15.11.2012.

Da se je postivo dejton ,kao dva entiteta sa specijalnim vezama sa hrvatskom i drugi entitet sa Srbijom danas nebi bilo nikakvih problema ni sa Mostarom ili bilo koim drugim gradom u BiH.Da se postovo dejton danas nebi trebali nikakvi kantoni niti podjeljeni gradovi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?