Buško jezero

Tradicijska baština Hrvata u BiH su naša velika vrijednost

izlozba
Nada Koturić
14.03.2012.
u 09:59

Umjetnička izložba fotografija Jasmina Fazlagića će se nakon Mostara preseliti u nekoliko gradova BiH, uz ostale imat će je priliku vidjeti i stanovnici Orašja

Digitalno doba i globalizacija ne smije staviti po strani tradicijske vrednote, kulturu, folklorne običaje, pjesmu..., jednom riječju sve ono što predstavlja bitnu sastavnicu identiteta jednoga naroda. Otac Zvonko Martić, karmelićanin iz Duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” iz Zidina kraj Buškoga jezera, godinama prikuplja narodne nošnje i nakit Hrvata iz Bosne i Hercegovine, a poznat je i kao dugogodišnji ljubitelj tradicijske baštine.

Uporan i ustrajan

Upornim, ustrajnim i samozatajnim radom, ma gdje bio i u kojoj župi služio, s lokalnim pukom je radio na tome i postizao vrhunske uspjehe. U Posavini je u Oštroj Luci od KUD-a Ravnica učinio društvo s respektabilnim nastupom. Nedavnu manifestaciju “Večernjakov pečat” obogatio je izložbom umjetničkih fotografija koja će nakon Mostara biti preseljena, uz ostale gradove u BiH i u Orašje. - Želim i svojim Posavcima donijeti ovaj izniman kulturni događaj. Fotografije su nastale na autentičnim lokacijama BiH, a osmišljene su na takav način da prikazuju pojedine segmente života naroda u BiH: pučke pobožnosti tijekom kalendarske godine, prikazi različitih narodnih običaja i priča nastalih u narodu tijekom povijesti, starinske narodne nošnje, pojašnjava nam o. Zvonko koji je izvršio stručnu pripremu sadržaja i odabir scena iz tradicijskog života. Autor umjetničkih fotografija je Jasmin Fazlagić. Iz velikog opusa organiziranih kulturnih sadržaja sa potpisom neumornog o. Zvonke je revija nošnji i nakita predstavljena u muzeju Mimara. Jedinstvena etnografska zbirka nošnji i nakita Hrvata iz BiH nalazi se u Karmelu sv. Ilije, duhovnom centru smještenom na području općine Tomislavgrad.

Plodan kraj

- Ovaj kraj nekada je bio vrlo plodan. Krajem 60-ih godina prošloga stoljeća poplavljen je i napravljeno je jedno od najvećih akumulacijskih jezera u Europi. Uz Buško jezero 2006.godine rađa se Duhovni centar. U njemu je određeni prostor u kojem se nalazi dio nošnji, no on još uvijek nije dostatan za sve. Postoji i poveznica s Posavinom. Osobito bih pohvalio gospođu Lucu Šošić iz Oštre Luke koja održava naše nošnje i brine za njih kada se vrate s terena. Ona odrađuje vrlo zahtjevan posao, kaže nam o. Zvonko i zaključuje:- Skupljamo ono što ostaje za budućnost. Očit je nedostatak čuvanja takvih vrijednosti koje kao da nestaju pred očima svijeta. Naša zbirka jedina je takve vrste u BiH i ujedno jedna od najvećih muzejskih institucija koju Hrvati imaju u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?