KAOS

Tone smeća na ulicama nakon obračuna zbog izbornih plakata

plakati
VL FOTO
28.09.2010.
u 07:51

Za njihovo postavljanje angažiraju stranački pomladak, koji za 20 i manje maraka svake noći kreće u “akciju”.

Svi gradovi u Bosni i Hercegovini naprosto su preplavljeni stranačkim plakatima i drugim predizbornim reklamnim materijalom.

Ne biraju više mjesta

Osim što postavljaju svoje plakate i transparente na sve dostupna mjesta, od oglasnih ploča i zidova do izloga trgovina i prometnih znakova, stranke nerijetko potiču i uništavanje “protivničkih” plakata, pa komunalne djelatnike svakog jutra na ulicama zatiču tone iscijepanih plakata. Kako se bliži datum izbora, situacija je sve gora, što znači da je na ulicama sve više smeća iz predizborne kampanje. Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić ističe kako ovo tijelo nije nadležno za određivanje mjesta na kojima se smiju postavljati plakati, kao ni za njihovo uklanjanje nakon izbora.

-Općinski organi određuju mjesta na koja se smiju postavljati plakati, a onda inspekcijske i druge službe trebaju provjeravati pridržavaju li se svi tih odluka. Općinska izborna povjerenstva su mjerodavna za žalbe, ali samo u prvostupanjskom postupku i mogu izreći određene sankcije, kaže Pirić, dodajući da je očito da se i drugi trebaju uključiti u ove aktivnosti, kako bi se uvelo reda u ovu oblast. Činjenica je da je postavljanje plakata na javnim mjestima najjeftiniji oblik predizborne kampanje. Stotine tisuća različitih plakata, uglavnom sa slikama kandidata za pojedine razine vlasti, naručile su stranke za ovogodišnje izbore.

Stranački pomladak

Za njihovo postavljanje angažiraju stranački pomladak, koji za 20 i manje maraka svake noći kreće u “akciju”. Većina općina jasno je precizirala lokacije i mjesta na koja mogu biti postavljeni plakati, ali se tih pravila malo tko pridržava. Prekršajne kazne koje im prijete zbog nedozvoljenog plakatiranja strankama su očito mala cijena za ono što očekuju da će dobiti plakatima.

Lijepljenje plakata političkih stranaka uglavnom nije dozvoljeno na drvoredima, stubovima javne rasvjete, fasadama, zatim na autobusnim stajalištima, te na osnovnim i srednjim školama i vrtićima. Za postavljanje plakata na nedozvoljenim mjestima novčane kazne mogu iznositi i do 10 tisuća maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?