REĐENJE U POREČU

Tomislavgrađanin najmlađi biskup

kutleša
VL FOTO
11.12.2011.
u 10:58

Na svečanoj misi u porečkoj bazilici ustoličen je novi porečko-pulski biskup Dražen Kutleša

Svečanim misnim slavljem u Eufrazijevoj bazilici u Poreču za najmlađeg biskupa Crkve u Hrvata jučer je zaređen mons. Dražen Kutleša koji je rođen u Tomislavgradu. Izražavajući zahvalnosti papi Benediktu XVI. koji mi je iskazao svoje povjerenje imenujući ga biskupom koadjutorom Porečke biskupije, kazao je kako ga radosna misao zajedništva povezuje s Crkvom u Hrvata i svim njezinim pastirima koji ga primaju kao svoga najmlađeg subrata. U propovijedi je podsjetio kako je ta biskupija sa svojim klerom i vjernicima u svojoj prošlosti prolazila kroz mnoga iskušenja i trpljenja koja su ostavila bolne rane, što treba sustavno i s mnogo ljubavi liječiti, kao što su to činili i dosadašnji pastiri Dobrila, Nežić, Bogetić i Milovan.

“Pravi je lijek u molitvi, ljubavi u međusobnom praštanju, osluškivanju narodne duše i upornom radu za opće dobro”, poručio je biskup Kutleša. Riječ pozdrava i čestitke uime biskupa Hrvatske biskupske konferencije, svećenstva, izrekao je nadbiskup Marin Srakić. “U ovim vremenima potrebni su povjerenje i nada, nada koja nadilazi ljudske ograničenosti, potrebna nam je kršćanska nada, tj. Krist u nama. Uz čestitke izražavam i našu podršku molitvom da uzmognete svoju službu obavljati na slavu Božju, biskupijske zajednice i sveopće Crkve”, rekao je jučer nadbiskup Srakić. Novog biskupa Dražena Kutlešu je 17. listopada ove godine na mjesto koadjutora Porečko-pulske biskupije postavio papa Benedikt XVI., i to nakon što je nastao spor vezan uz nekretnine župe Dajla.

Biskup Ivan Milovan zauzimao se za to da one, umjesto talijanskim benediktincima, budu vraćene našoj državi. Tomu se Vatikan protivio pa mnogi imenovanje novog biskupa tumače kao kaznu biskupu Milovanu zbog neposluha. Novi biskup imat će posebne ovlasti i pravo nasljeđivanja biskupa Milovana, kojemu je Vatikan na taj način zapravo izrekao tihu sankciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?