široki brijeg

To su priče o židovskim legendama, progonima

Izložba
Pero Zelenika
18.10.2013.
u 09:40

Likovni svijet Melite Kraus posebna je dionica hrvatskog slikarstva

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu otvorena je izložba slika slikarice i ilustratorice Melite Kraus, pod nazivom “Moj gradić Beltz”, koja će biti otvorena do 4. studenoga.

Melita je rođena 1954.godine u Bjelovaru, a slikanjem se bavi od djetinjstva, ali je izlagati počela 1991.godine. Sudjelovala je na više od stotinjak grupnih i samostalnih izložbi, a njene radove nisu vidjeli samo ljubitelji slikarstva u Hrvatskoj nego i u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i drugim zemljama, a sada se ukazala prigoda da likovni svijet gospođe Kraus vide, prvi put, poklonici likovne umjetnosti u BiH, a takva čast pripala je širokobriješkoj galeriji.

- Ovo je prvi poznatiji židovski umjetnik koji uopće izlaže u BiH. Ovom izložbom ćemo približiti židovski i katolički narod koji ima zajedničke korijene, rekao je član Židovske zajednice BiH Zoran Mandelbaum.

-Duboko uronjena u židovski folklor i misticizam, legende i priče s područja srednje i istočne Europe te Rusije, ova nas umjetnica u kontinuitetu neodoljivo uvodi u prizore koji za neupućena promatrača često sliče motivima iz fantastičnih svjetova bajki. Egzistencionalna, povijesna i duhovna pozadina njezinih slika autentično je povezana s konkretnim židovskim legendama, pričama i pjesmama koje su židovske zajednice na području Europe kroz stoljeća održale duboko povezanima, sjedinjenima u vlastitim progonima i nesrećama, ali i obiteljskim slavljima, rečeno je o slikama. Autorica je predstavila izloške, a puno lijepih riječi o djelima rekao je umjetnički voditelj Galerije fra Vendelin Karačić. Izložbu je otvorio Josip Primorac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?